БСП одобрява листата си за евровота, води Вигенин?
БСП одобрява листата си за евровота, води Вигенин? / netinfo

Висшият съвет на БСП ще утвърди окончателно листата с кандидатите на партията за евродепутати. Изпълнителното бюро на левицата одобри снощи подредбата на листата от 18-те кандидатури, като предлага водач в нея да бъде настоящият депутат на партията в Страсбург Кристиян Вигенин.

Пленумът на БСП ще започне с доклад на премиера и лидер на партията Сергей Станишев за листата и изборите през май за Европейския парламент. Изпълнителното бюро на БСП одобри подредбата на листата от 18-те кандидати, която ще бъде предложена за утвърждаване на Висшия съвет на левицата. Бюрото предлага основно настоящите евродепутати на БСП да заемат челни места в листата за евровота. Първи да бъде Кристиян Вигенин, а втора – депутатът от Коалиция за България Илияна Йотова.

На избираеми места в проектолистата са още досегашните евродепутати Атанас Папаризов, Евгени Кирилов, Георги Близнашки. По информация на Дарик ИБ на БСП ще предложи включването в листата и на председателя на организацията на евреите „Шалом” Емил Кало - номинация от гражданската квота.

Кандидатурите, подредени по преценка на Изпълнителното бюро, трябва да бъдат одобрени окончателно от Висшия съвет на БСП, но в хода на обсъждането ще могат да се предлагат и други имена, уточни говорителят на партията Ангел Найденов.

Ръководството на БСП ще предложи листата да бъде гласувана в цялост и тайно. Възможно е да има и искане за поименно одобряване на всяка отделна номинация в листата.

Обсъжданите кандидатури за евроизборите в левицата бяха сведени до 39. По информация на Дарик в листата не са попаднали номинирания за евродепутат Георги Кадиев, както и предложените Александър Лилов и Нора Ананиева.