/ БГНЕС
Изключение ще направят само за машинното гласуване
Председателят на БСП Корнелия Нинова определи в Ямбол искането на ДПС президентът Румен Радев също да подаде оставка като „абсурд“. Нинова заяви, че БСП ще продължи да подкрепя протестите и ще настоява за машинното гласуване.

Караянчева: ГЕРБ не се страхува от служебно правителство

БСП ще продължи да подкрепя протестите в страната до падането на правителството на Бойко Борисов, заяви Нинова: „Призовахме нашите членове и симпатизанти да се включват, нашите депутати са постоянно по площадите. Вътре в парламента като единствената парламентарно представена сила, която иска оставката на кабинета, го правим отвътре в парламента“.  

Искането за оставка и на президента Радев, Нинова коментира така: „Абсурд! Стоим зад президента, както винаги сме го подкрепяли. Смятаме, че той изпълнява това, което обеща като кандидат за президент“.

Според Нинова, оставката на председателя на ЦИК Стефка Стоева, трябва да се тълкува в широк аспект. „Става въпрос за блокаж от страна на управляващите на изборния процес от страна на управляващите чрез машинно гласуване. Обратно на нашето желание.

Ние заявихме, че оставаме в този парламент само и единствено за машинно гласуване, като гаранция за честни избори. Ние настояваме спешно и веднага да се задвижи това, защото без машинно гласуване, рискуваме Борисов отново да фалшифицира изборите“, каза лидерката на БСП. Що се отнася до избора за председател на БСП, Нинова заяви, че структурите в страната са готови за вота в събота.  

Радев: Лъжите, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ

По-късно Корнелия Нинова посети Бургас. "Ще се регистрираме само щом се гласува машинното гласуване". Тя уточни, че е в града по повод кампанията за пряк избор за ръководител на БСП и заяви, че целта на посещението е мобилизация на партията, както и висока активност на 12 септември.

"Това е най-важното за нас, за да имаме 51 процента активност и да изберем председател, когото решим", допълни Корнелия Нинова. На въпрос дали БСП ще се регистрира на следващото заседание на парламента, Нинова отговори отрицателно. "Ще се регистрираме само при гласуване на машинно гласуване.

Смятам, че този парламент е изчерпан. Това мнозинство е изчерпано, а правителството е делегитимирано. Единствената му задача е да приеме машинното гласуване, за да гарантираме честния избор, след това - разпускане, оставка и предсрочни избори. Това е нашето виждане", посочи още тя. 

По отношение на това дали е обсъдено напускане на парламента, ако той продължи да действа, Корнелия Нинова отговори следното:" Обсъждали сме. По време на срещите в страната се поставят различни въпроси - дали ще напускаме, или не. Изразяват се различни мнения. Като че ли е единодушна и партията, и групата, че трябва да стоим за машинното гласуване".

Радев: Политическата класа е отговорна за всичките тези сблъсъци (ВИДЕО)

Тя посочи още, че има достатъчно време за въвеждането на този тип гласуване. "Стига да има желание, но виждаме, че те нямат желание. Увъртат. Имаме оставка и на председателят на ЦИК, което ще затрудни процеса. Ако има желание, може да стане много бързо. Те прехвърлят отговорността към ЦИК, защото правителството не иска да има машинно гласуне". Тя посочи още, че има достатъчно време за въвеждането на този тип гласуване.

"Стига да има желание, но виждаме, че те нямат желание. Увъртат. Имаме оставка и на председателят на ЦИК, което ще затрудни процеса. Ако има желание, може да стане много бързо. Те прехвърлят отговорността към ЦИК, защото правителството не иска да има машинно гласуване. Така им е удобно, за да фалшифицират изборите", посочи още Нинова. 
Агенция "Фокус", БНР