"Показали сме, че можем да постигаме важни за страната ни неща, когато сме единни. Промяната към по-добро е възможна, когато сме единни и в отстояването на свободата, справедливостта и върховенството на закона". Това заяви президентът Румен Радев в Първенец, където участва в тържественото шествие по повод 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 

Румен Радев откри барелеф на Левски в Брестовица

"Не искам да правя днес политически коментари. Днес всеки българин трябва да осмисли своята отговорност и най-вече политическата класа, защото тя е отговорна за всичките тези сблъсъци. Трябват дела за висок морал, за действие в името на доброто на българите, а не на политици партии и олигархични кръгове", добави Радев.

„В нашия исторически път има събития, които добавят смисъл с годините към отстояването на нашата национална идентичност. Към съкровения стремеж към свобода, равенство, справедливост. 135 години ни делят от съдбовния 6 септември, когато българите взеха в свои ръце съдбата на родината. И това събитие не беше дело на външни сили, на висока дипломация, на политически  пазарлък. Това беше народно дело. Дори в онези славни дни политиците успяха да бъдат на висотата на въжделенията на българския народ”, заяви Радев.

Президентът наблюдава историческа възстановка и ще поднесе цветя пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението.
 
 
Слово на президента Румен Радев по случай Съединението

Слово на президента Румен Радев по случай Съединението

Публикувахте от Новините на NOVA в Неделя, 6 септември 2020 г.
nova.bg