БСП иска от президента вето на промените в Закона за здравното осигуряване
БСП иска от президента вето на промените в Закона за здравното осигуряване / снимка: БГНЕС, архив
БСП иска президентът да наложи вето на промените в Закона за здравното осигуряване
80667
БСП иска президентът да наложи вето на промените в Закона за здравното осигуряване
  • БСП иска президентът да наложи вето на промените в Закона за здравното осигуряване

Парламентарната група на БСП ще изпрати днес писмо до президента Росен Плевнелиев с искане да наложи вето върху Закона за здравното осигуряване. Това съобщиха в парламента от левицата. Промените в закона бяха приети през миналата седмица от Народното събрание.

„Ще използваме всички инструменти, които има опозицията, за да спрем това безумие, което е в закона. След гласуването, вторият инструмент, който имаме, това е да напишем писмо и да информираме президента, който е в правото си да наложи вето на законопроекта. Нашите основания са, че в този законопроект за пръв път се предлага разделянето на гарантирания пакет на всички здравноосигурени на два пакета - основен и допълнителен, без ясни критерии как ще стане това. Без финансови разчети”, коментира социалистът Емил Райнов.

„Тезите, който се развиват, най-вече от министъра, че в първия пакет ще бъдат социално значими заболявания, във втория социално незначими, вероятно той се готви да разпредели хората на две групи - социално значими и социално незначими са несъстоятелни. Това е тежък удар върху здравноосигурителната система в България, която се уповава на три основни принципа - солидарност, равен достъп до здравната система. А тук това се нарушава”, обясни Райнов.