БСП иска комисия за капиталите на Борисов
БСП иска комисия за капиталите на Борисов / netinfo

Да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва откъде е натрупал капиталите си Бойко Борисов, докато е бил главен секретар на МВР. Това предложи бившият шеф на службата за борба с организираната престъпност Тихомир Стойчев по време на среща на столичния соцактив с министъра на енергетиката и столичен соцлидер Румен Овчаров и с министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски вчера.

Битката на Румен Овчаров срещу Бойко Борисов по скандала с Топлофикация е битка на цялата партия, посочил още Стойчев. Или тази битка ще бъде наша обща, или ще я загубим, заявил бившият шеф на ЦСБОП, аплодиран от социалистите.

По време на срещата било подчертано, че именно министър Овчаров е бил моторът за разкриване на злоупотребите в столичната Топлофикация, а кметът Бойко Борисов си е приписал заслугите затова.

Има напрежение с ДПС в смесените райони, а от страна на НДСВ кадрите се чувства естествен стремеж към партийна идентификация, е казал още лидерът на столичните социалисти Румен Овчаров по време на дискусията.

Той обобщил, че вече върви втори етап от атаката срещу кабинета, този път с медийни компромати срещу отделни министри, а в нея се включвали дори представители на коалиционния партньор НДСВ.

По време на сбирката Градският съвет на БСП е подкрепил единодушно повторната кандидатура на Георги Първанов за президент.

Тази сутрин в „Дарик кафе” на Дарик радио Тихомир Стойчев заяви, че всъщност искал комисия, която да провери Борисов и други личности, които се отправят към властта. Според него още при назначаването му като главен секретар в МВР трябвало да бъде проверен за връзки със сенчестия бизнес. Никой от тогавашните политици не поиска да се извърши проверка, каза Стойчев. Това можело да стане с парламентарна комисия.

По думите му тогава в действията на Борисов имало показност, неубедително било противодействието срещу престъпността и корупцията и се криели данни за извършени престъпления – за ръста им като цяло.

Идеята на Стойчев е в комисии към градските и областните съвети на БСП да постъпват сигнали от хората, които пък по този начин ще оказват натиск върху политиците.

Той обаче отрече по този начин да засяга МВР, защото „работата е на цялото общество”.

Не бих могъл да кажа кой е крив и кой е прав – Борисов или Румен Овчаров, уточни още Стойчев.