/ Георги Димитров
ПГ "БСП за България" внася предложение за замразяване на депутатските заплати и премахването на приетото вчера предложение за определяне на допълнително възнаграждение в размер до 25 на сто от месечното възнаграждение на народните представители. Това обяви на брифинг в парламента заместник-председателят на Народното събрание от квотата на левицата Кристиан Вигенин.

Вигенин съобщи, че от парламентарната група на левицата още днес внасят предложение за промяна в правилника за работа на депутатите, с което да бъде премахнато приетото вчера предложение на "Демократична България" за определяне на 25-процентното допълнително възнаграждение. Вигенин посочи, че левицата ще поиска да отпадне и текста, който в момента съществува в правилника, с който заплатите на депутатите се актуализират на всеки три месеца.

Депутатите ще получават бонуси при допълнителни задачи

От БСП предлагат за четвърти пореден път заплатите на депутатите да бъдат замразени на равнището на основното възнаграждение от последния месец на 44-то НС.

ПГ "Изправи се!Мутри вън!" също обяви, че внася проект на решение, с което заплатите на народните представители да бъдат намалени от три средни работни заплати до една работна заплата за страната - 1400 лв. Това обяви председателят на парламентарната група Мая Манолова по време на брифинг в парламента.

Манолова уточни, че предложението за намаляване на заплатите обхваща периода от полагането на клетва до края на годината. Манолова заяви, че предлагат това решение, освен за народните представители, сериозно намаление във възнаграждението да има и за министрите, министър-председателя, вицепремиерите, шефовете на агенции и лицата, които заемат висши публични длъжности.

От "Изправи се! Мутри вън!" предлагат спестените пари да бъдат пренасочени към Министерство на труда и социалната политика, за да бъдат разходвани за предоставяне на лични асистенти за хората с увреждания.

Смятаме, че в условията на здравна, социална и икономическа криза, когато българските граждани мизерстват и живеят в тревога и неяснота за утрешния ден, когато малките фирми и микро предприятията фалират и не получават никаква помощ от българската държава не следва народните представители да получават заплати в размер от по няколко хиляди лева, заяви Манолова. По думите й това ще бъде знак към българските граждани.

Георги Димитров

Не е морално да се получават заплати в хиляди левове, когато хората са притеснени от здравната и икономическа криза, коментира тя.

Манолова заяви, че очакват подкрепа от всички парламентарни групи. Манолова припомни, че вчера мнозинството не е приело направеното предложение депутатите да се откажат от някои привилегии, сред които да ползват служебни автомобили и такъв да се полага по един за парламентарна група, а също така депутатите да се лишат от самолетни билети, транспортни разходи. "Когато хората живеят с 24 лева на ден, всякакво замразяване на ниво 4800 лв. според нас не е справедливо и затова предлагаме една средна работна заплата", заяви Мая Манолова.
БТА