Божидар Димитров

Божидар Димитров
Божидар Димитров / снимка: Sofia Photo Agency

Божидар Димитров Стоянов е известен български историк, доктор на историческите науки. Роден в Созопол в семейство на бежанци от Източна Тракия.

През 70-те години на 20 век е допуснат да проучва архивите на Ватикана. През декември 1994 г. е назначен служебно за директор на Националния исторически музей (НИМ). През лятото на 1998 г. договорът му в НИМ е прекратен от министъра на културата Емма Москова.

Препитава се като свободен журналист в Бургас и София през периода 1998-2001 г. Възстановен е като директор на НИМ през октомври 2001 г. след конкурс.

Два пъти е бил в листите за народни представители на БСП – в окръзи Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 г. Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 г. Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП.

Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов. За това си действие е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет. След това престава да изпълнява поста, на който е избран, като не се явява на сесии.

Автор е на около 20 монографии и над 200 студии и статии в областта на българското средновековие, османския период и новата история. Специализирал е палеография в Париж и във Ватикана.

От 2002 година е водещ е на телевизионното предаване „Памет българска“.

Източник: Уикипедия