Бойко Борисов
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов е на поредна обиколка из страната - този път инспектира Южната дъга в София. С него е зам.-регионалният министър Николай Нанков.

Според Борисов задръствания са в миналото и са направили София "нов хубав град". "Стотици инвеститори влизат в района". Той призова да се видят кадрите преди една година как е изглеждало и какви задръствания е имало в петък следобед и неделя вечер. "Преди да управляваме ние се чакаше по два, два часа и половина", каза министър-председателят.

Борисов показа и трите пасарелки.

"В момента, в който започнахме да строим дъгата, над 200 къщи са направени", коментира Борисов и посочи как продължава да се строи. Той благодари на строителите за бързината и качеството.

Съоръженията в участъка ще бъдат с нощно осветление, настилка от висококачествен декинг и парапети. Те ще бъдат покрити и хидроизолирани, а металните им елементи ще бъдат поцинковани и прахово боядисани. Предвидени са асансьори, които ще осигурят достъп на майки с детски колички, възрастни хора, хора с увреждания и велосипедисти, допълват от пресслужбата на кабинета.
 

пресцентър, правителствена информационна служба

 
6-километровият участък от СОП по договор трябва да е готов до края на 2021 г., но с темповете, с които строителите работят се очаква обектът да се завърши по-рано. Изпълнени са всички мрежи от инженерната инфраструктура, изградени са съоръженията в отсечката и са положени долните асфалтови пластове. Със затоплянето на времето ще бъде положен и последният слой.
 
Разширението на над 6 км от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“ стартира през октомври 2019 г. Съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов и с него ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция.