Бойко Борисов се срещна със земеделски стопани заедно с Десислава Танева
Бойко Борисов се срещна със земеделски стопани заедно с Десислава Танева / пресцентър, МС
Премиерът Бойко Борисов беше на поредна обиколка в страната. Този път се срещна със зърнопроизводители и земеделски стопани в страната. Според него миналата година те са получили най-високото подпомагане, осигурявано досега.

Министър-председателят изтъкна, че земеделските стопани всяка година получават 1,6 млрд. лева по директни плащания.

„За миналата година осигурихме най-високо подпомагане в селскостопанския сектор, защото се възползвахме от целия набор от инструменти, които Европейската комисия разреши на всяка страна членка да подкрепи земеделците заради COVID-кризата“, подчерта министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Тя добави, че 18,5 милиона лева под формата на де минимис бяха предоставени на земеделски стопани от седем области в страната за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г.

Борисов: Ваксинацията може да продължи активно, да се отворят зелените коридори


„Там подпомогнахме зърнопроизводителите, тъй като бе регистриран спад от над 30% при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури“, отбеляза министърът. Танева уточни, че се предвижда и помощ за земеделските стопани за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция.

Борисов подчерта, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 800 милиона лева за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната.

"В момента правим около 60 язовира навсякъде по страната. Възстановяваме ги, за да можем да събираме водата през зимата и да я ползваме за напояване. Сега му дойде времето", заяви Борисов.

Борисов: До май месец са осигурени всички плащания за антикризисните мерки (ВИДЕО)

По-късно премиерът посети и ферма. „За 4 години във животновъдството: биволи, крави, овце, птици, свине – над 11 млрд. лв. Само за миналата година над 3 млрд. лв.“, посочи той пред собственичката на фермата.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева подчерта, че от 19 април т. г. е предвидено да стартира приемът на проектни предложения по подмярката за инвестиции в земеделските стопанства, която е една от най-атрактивните в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. В момента по нея тече обществено обсъждане. А през следващите два месеца земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над 650 млн. лв., съгласно индикативния график на фонд ,,Земеделие”.