Съветът по сигурността към Министерския съвет се събра днес на извънредно заседание по искане на премиера Бойко Борисов. На заседанието е била обсъдена ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия, съобщи пресслужбата на правителството.

50 станаха жертвите на нападението в Нова Зеландия
 
Холандската полиция: Нападението в Утрехт може би е имало терористичен мотив

Направен е бил изводът, че терористичната атака в Нова Зеландия е индивидуален акт.
 
Не са налице данни за контакти с български граждани на задържания за атаката, който е бил в България в края на миналата година. По случая се работи съвместно със съюзнически и партньорски служби в други страни и с международни организации.

Терористът от Нова Зеландия спал в Плевен
 
МВР и службите за сигурност на страната извършват действия за проверка, разширяване и конкретизиране на постъпилите данни, се посочва в съобщението.
 
Съветът по сигурността е разгледал също темата за осъществяваните в Източното Средиземноморие енергийни проекти с оглед на националните интереси на България в тази сфера.

Атентаторът от Нова Зеландия бил у нас през 2018 г.
 
Изразено е било становището, че намирането на решение на някои различия или противоречия между ангажираните страни е в полза за регионалната стабилност и енергийната сигурност на европейските страни, допълват от пресслужбата на кабинета.

Надписи на български и сръбски върху оръжията на терориста от Нова Зеландия (СНИМКИ)
БТА