Премиерът Бойко Борисов изрази доволството си от рязко падналата заболеваемост от коронавирус и от пристигането на втората пратка с ваксини.

"Дай Боже, да не се вдигне пак заболеваемостта! 24-ти сме в ЕС от 27 по заболеваемост. Децата почнаха училище.

Прекарахме коледни и новодгодишни празници - прекрасни, за разлика от строгите мерки в другите държави. Така че с майсторско управление да минем и тези месеци, и през това време вие да строите", обърна се към варненския кмет премиерът, който беше на посещение във варненския кв. Кайсиева градина за откриване на нов спортен комплекс.

Преди това Борисов посети заедно с Иван Портних и социалния министър Деница Сачева завод за бойлери във Варна, където отчете и финансовите параметри на държавата на старта на 2021 г.

"Влизаме в новата година с най-ниския дефицит в ЕС, както и с най-ниския външен дълг в Европа", отбеляза Бойко Борисов.

Министерския съвет

 Премиерът посочи, че предприятието има над 500 служители, докато разглеждаше оборудването. Той разгледа и складовата база на дружеството.
 

Благодарение на мярката 60/40 само във Варна са запазени 10 000 работни места, посочи министър Сачева. Платени са 22 млн. лева, допълни тя.

Министерския съвет

„Майсторите работят. Сравнително малко оставихме хората да почиват. Нямаше как да не спрем ресторантите, дискотеките и нямаше как да не спрем учениците, но при първият възможен момент, когато видяхме, че натискът върху болниците намаля, веднага пускаме от първи до 4-ти клас. Наблюдаваме ден за ден как се движи пандемията“, допълни той.

Министерския съвет

"На Нова година никой не усети някаква забрана за нещо, в нашите съседи това не беше възможно, там от къщи не можеше да се излиза", допълни още той.

Министерския съвет

Според министър-председателя трябва повече оптимизъм и ваксиниране, за да излезе страната ни по-добре от ситуацията.

Премиерът обърна внимание и на противоепидемичните мерки, които предприемат в нашите съседки. "Нашите съседи не могат да излизат от вкъщи. Ще минат месеци и ще се окаже, че България най-правилно управлява финансите, икономиката и здравните мерки".

 

"Обещал съм на варненци "Хемус" и се строи на макс, а до Търговище ще е готово до месеци. От Ловеч и Плевен е изровена огромна част. Много е тежка работата. Навсякъде се работи", каза още Борисов по време на посещението си.

"Аз мисля, че варненци оценяват това, което прави държавата за тях", коментира премиерът.

Борисов по-късно посети и пристанището във Варна, както и хладилните помещения за съхранение на риба в квартал "Аспарухово".

Държавата направи много за варненци през последните години, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов, който посети новото рибарско пристанище в кв. „Аспарухово“ във Варна. Премиерът посочи, че тази изключително сериозна придобивка за Варна ще бъде от полза на рибарите, но също така ще бъде атракция и за туристите. Пространството около пристанището също ще бъде облагородено и ще стане прекрасен парк за разходка на хората от Аспарухово. Кметът на Варна Иван Портних изтъкна, че сградата е многофункционална и отговаря на всички стандарти и изисквания. Кметът акцентира върху подкрепата на държавата за изграждането на инфраструктурата в града.
 
Рибарското пристанище е изградено със средства по Програмата за морско дело и рибарство и съфинансиране от община Варна на обща стойност 13,4 млн. лв. Капацитетът му е за 116 плавателни съда. В основната сграда е предвидено създаване на рибна борса - за пресен улов. Предстои ремонт на довеждащия път от бул. „Първи май“ и облагородяване на прилежащите зони.

Министерския съвет

„Всичко това се прави в условията на пандемия – стадиони, игрища, зали, площадки, за да могат хората да ги ползват“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети новия спортен комплекс в кв. „Владислав Варненчик“ във Варна. Съоръжението е част от последно изградените инфраструктурни проекти в морската столица. Премиерът Борисов подчерта, че страната ни има най-нисък бюджетен дефицит в Европа и управлява кризата от COVID-19 с най-либералните мерки. Бойко Борисов посочи, че от днес малките ученици влизат в класните стаи и изрази надежда заболеваемостта у нас да продължи да спада.

В новия спортен комплекс в район „Владислав Варненчик“ е изградена многофункционална спортна зала с 280 места и подземен паркинг. В комплекса има футболно игрище, игрища за футбол на малки врати, за баскетбол и волейбол; два тенис корта, алея за бягане, зона за каране на ролери, фитнес на открито, детски кът, паркова зона. Реализацията на проекта е на стойност 7,2 млн. лв. от бюджета на общината. През 2020 г. бяха завършени още два спортни комплекса във Варна  - на ул. „Студентска“ и в кв. „Виница“.