/ МС
Ловчанският митрополит Гавриил награди министър-председателя Бойко Борисов с орден, заради финансовата помощ на правителството за построяването на новия катедрален храм в Ловеч "Св. св. Кирил и Методий". Отличието бе връчено на премиера лично от дядо Владика в храма, а решението за това е на Епархийския съвет на Ловчанска митрополия от 16 март т. г.

"Ние с политика не се занимаваме, но когато трябва да оценим помощта, сме длъжни да благодарим", каза владиката и покани Борисов да посети и новото училище към храма.

Премиерът благодари за оказаната му чест.

"Няма по-голяма награда от това да стоим в нова катедрала в Ловеч и тя да е една от най-добре изписаните. Хора от цялата епархия да идват и да се радват не само на църквата, като основен просветител, а и на изкуството на тези, които са го сътворили", заяви Борисов и напомни, че само България не затвори църквите и манастирите на Великден.

"След Цветница и Великден едно от основанията за Вашата награда е именно това, че Вие отстояхте на огромния натиск срещу Вас и не затворихте църквите. Факт е, че нямаше нито един заразен на тези празници в църквите", обърна се към премиера дядо Владика.

Заедно посетиха и Частното начално училище "Св. Седмочисленици", което е единствено по рода си в България. То е под егидата на Българската православна църква, в частност към Ловчанската епархия.
 
 

За мен няма по-голяма награда от това Ловеч да има такава красива катедрала с впечатляващи стенописи. Новата катедрала "Св. Св. Кирил и Методий" е една от най-красиво изрисуваните. С голяма отговорност и преклонение приемам ордена, с който ме удостои Ловчанската митрополия. По време на посещението си в Ловеч Разгледах и първото частно начално училище „Свети Седмочисленици“, което е под егидата на Българската православна църква. То е открито на 16 септември 2019 г., когато училищният звънец би за първите 8 записали се деца в първи клас. През настоящата учебна година тук вече учат 28 деца.

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 28 септември 2020 г.