Бойко Борисов
Бойко Борисов / МС, пресцентър
Министър-председателят Бойко Борисов възложи да бъдат направени промени в проекта на Закона за държавния бюджет за 2021 г. Те ще бъдат внесени от депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти между първо и второ четене на проектобюджета.

237 милиона лева ще бъдат осигурени за допълнителна постоянна месечна добавка в рамките на следващата година към индивидуалните възнаграждения на лекари, сестри и санитари от догодина.

Новото предложение, разпоредено от премиера Борисов, предвижда ежемесечна подкрепа от 600 лв. към заплатите на лекарите, от 360 лв. - на сестрите и от 120 лв. - на санитарите. Мярката ще обхване 18 000 лекари, 20 000 професионалисти по здравни грижи и 12 000 санитари.

Новите предложения, утвърдени на работното онлайн съвещание на членове на Министерския съвет, свикано от премиера Борисов, предвиждат също 15% увеличение на възнагражденията за всички служители в системата на МВР. Мярката ще се отрази върху доходите на 48 000 служители и за изпълнението й се отпускат 231 млн. лв.

Още по-силна ще е подкрепата на българското правителство догодина за семействата и техните деца.
Родителите на 710 хиляди деца ще получат семейни добавки по следния начин: за едно дете – 50 лева, за две деца – 110 лева, за три деца – 165 лева, за 4 и повече деца – 185 лева.



Премиерът Бойко Борисов реагира остро на критиката на президента Радев, видял „панически мерки“ на правителството срещу коронавируса.


„Не приемам оценки от човек, който наруши изричните препоръки на ген. Мутафчийски учението на "Корен" да не се провежда“, написа той във Facebook. “ВМА е пълна с военни (от учението – бел. Ред.) и продължава да ми се размахва юмрук - с какво право? И аз мога да отговоря подобаващо, но това няма да помогне на държавата.

Действително тази пандемия е много тежка. Съжалявам, че Радев продължава да разединява нацията. Нужна е малко добрина, малко смирение, системите са напрегнати! Не ви вярват хората, иначе отдавна да сме си тръгнали“, добави премиерът по отношение на опонентите си.

"Редовните избори наближават, тогава ще си премерим възможностите и ще стане ясна оценката на хората.
Гарантирам, че кабинетът ще осигури финансов ресурс до ноември догодина, за да преминем през кризата и да има стабилност. Продължаваме да работим върху мерките, за да помагаме на хората", увери премиерът.


„Ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа. И особено всички онези българи, които работят на първа линия срещу вируса. Те трябва да знаят, че сме зад тях.