Борисов давал правителствените самолети на всеки, били втора ръка
Борисов давал правителствените самолети на всеки, били втора ръка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Скандал в парламента заради Авиоотряд 28
56471
Скандал в парламента заради Авиоотряд 28
Борисов давал правителствените самолети на всеки, били втора ръка
  • Скандал в парламента заради Авиоотряд 28
  • Борисов давал правителствените самолети на всеки, били втора ръка

Полетите на футболни отбори с правителствения самолет „Авиоотряд 28” станаха повод за скандал в първия за този политически сезон парламентарен контрол.

Депутатите от опозицията се оплакаха, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева крие министър-председателя от въпросите им по темата. Тя пък ги контрира, че нямат аргументи въпросите да бъдат включени в контрола. Малко по-късно отношение взе и министър-председателят, който каза, че се чуди какво да прави с правителствения самолет.

„На 16 август зададох въпрос към министър-председателя какви са законовите основания за полета на правителствения самолет по маршрута София-Варна, с който футболистите на Чавдар (Етрополе) и Витоша (Бистрица) са били превозени за приятелски мач между двата отбора, с участието на Бойко Борисов и Емил Димитров, народен представител. Въпросът ми беше върнат с мотив, че Авиоотряд 28 е юридическо лице към Министерски съвет”, каза Иван Иванов от Синята коалиция.

Според Петър Курумбашев от БСП „дълбочинният извод, до който е стигнала Цачева, че Авиоотряд 28 е юридическо лице, което е различно от правителството, може да бъде приложен за всяко едно държавно дружество, например, министърът на енергетиката няма нужда да отговаря за него, защото това е юридическо лице, различно от министерството, които са тарикатите в тази държава, а министър-председателят е със статут на старши-тарикат”.

„По отношение на соло изявите ви, аз не бих могла да ви настигна, но дали изводът ми е дълбочинен, или не, мисля, че когато е основан на законите и правилника, е достатъчно аргументиран”, заяви председателят на парламента Цецка Цачева.

Премиерът Бойко Борисов също отговори: „За разлика от вас, ние сме достатъчно критични към всичко, което забележим и след това отстраняваме, естествено, иначе нямаше да купите два нискотарифни, втора ръка еърбъси, които да ги наречете правителствени самолети и след това да се чудим какво да ги правим, както и до ден днешен се чудим какво да ги правим. И затова ги даваме да се вози, който ги поиска, просто за да не стоят на земята, иначе трябва да пратим пилотите да летят с други компании, защото не могат да наберат часове”.