Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Ако считаме, че ще има война, сменяме приоритетите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“, предаде Агенция "Фокус".

„Приемам темата с прискърбие. Когато в света започне да се говори за въоръжаване, превъоръжаване, надпревара във въоръжаването нищо добро не е постигнато в историята до сега“, обясни Борисов. „За съжаление европейската дипломация търпи огромни укори“, коментира той и поясни, че за темата "Сигурност" и отбрана през последните месеци се говори много.

Борисов: Няма по-добро място от ЕС

„Само преди 6 месеца по време на Европейски съвет, включително и президентът Еманюел Макрон беше против общата европейска отбрана. За няколко месеца всички претъпяха метаморфози, защото видяха огромна заплаха и нови военни съюзи“, коментира Борисов. „Военните добре си дават сметка какво значи военен съюз Индия, Китай, Иран, Русия и Турция. Какъв отбранителен съюз ще има срещу този, ако се изпусне дипломацията и дойде време военните да го решават. Само брутният продукт на тези държави е по-голям от този на Г-7“, добави той.

Европа е под натиск, коментира още премиерът. Той отбеляза терористичните атаки и мигрантската вълна.

Радев: Трябва да преодолеем изоставянето в модернизацията на въоръжените сили

"Искаме да направим мир на Балканите и мир в Европа, поколенията са забравили какво е война", заяви премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че в държави, които са готови за война, човешкият фактор е пренебрежимо малък.

В Европа обаче един войник да загине, е трагедия, ние сме най-хуманните и ценим човешкия живот, посочи той.

Борисов: По-приятелски консултативен съвет не съм имал нито с Плевнелиев, нито с Първанов

Борисов каза, че ако имаме газопроводи и нови ядрени мощности, това най-много пази една държава. Там където има петролопроводи и газопроводи, войни няма - където има находища, има, но там, където минават, няма, коментира премиерът.

Радев за Борисов: Оценявам усилията, но е очевидно, че трудно може да надвика съпартийците си

 
БТА