Борис Велчев е притеснен от интереса на обвиняеми към участие в изборите
Борис Велчев е притеснен от интереса на обвиняеми към участие в изборите / снимка: DarikNews
Борис Велчев е притеснен от интереса на обвиняеми към участие в изборите
20074
Борис Велчев е притеснен от интереса на обвиняеми към участие в изборите
  • Борис Велчев е притеснен от интереса на обвиняеми към участие в изборите

Главният прокурор Борис Велчев е притеснен от интереса на обвиняемите Пламен Галев и Веселин и Христо Данови към участие в изборите. Той се обяви против това кандидат-депутатският имунитет да се прехвърля автоматично и върху техните съучастници в престъпленията.

Ето какво още каза главният прокурор:

Навявам се да не се отрази, защото разследването и по едното, и по другото дело практически е приключило. Разбира се, имаме своите опасения. Честно да си призная, би ми се искало нашето законодателство да не дава тези възможности, които дава, но законът е такъв и ние трябва да го изпълняваме. Много неща могат да се променят, всичко се случва. Аз не искам да упреквам конкретно и авансово никого и не мога да кажа, че имаме данни за подобна нагласа, но винаги може да се повлияе и на свидетели, да се променят и някои други установени по делото обстоятелства. Принципно не е изключено.

Г-н Велчев, не един е случаят по този повод, когато имунитетът на един кандидат-депутат покрива всички останали подсъдими или обвиняеми от групата?

Не може имунитетът на един от съучастниците да ползва останалите съучастници. За съжаление подобна практика някъде в България е формирана по съдилищата.