Боевски бил на свобода от 13 март
Боевски бил на свобода от 13 март / снимка: БГНЕС, архив

Свободен човек съм, никога няма да се върна в Бразилия. Това каза Гълъбин Боевски на журналистите, които го чакат от сутринта пред дома му. Той обяви, че е бил свободен още от 13 март.

Бившият тежкоатлет заяви, че не разбира защо всички са толкова изненадани от завръщането му, след като е получил декрета за т.нар. „експулсао” преди повече от половин година.

Експулс на осъден е характерно за бразилското право, тя не е позната на нашето право. „Категорично не представлява условно предсрочно освобождаване. Очевидно не е и трансфер на осъдено лице, защото трансферът става с наше участие, т.е. Гълъбин Боевски не е върнат в България, за да изтърпява наказание тук”, разясни по-рано през деня главният прокурор Сотир Цацаров.

Все още не са ясни и мотивите за експулса на бившия спортист. В коментар той заяви: „Ако мислите, че аз мога да влияя върху бразилската съдебна система, значи ме смятате за много сериозен човек”.

Не е ясно и къде е пребивавал до 11 октомври, когато са му били издадени временни документи, мотивирани с желание да работи, докато изтърпява наказанието си, уточнява бТВ.

В края на октомври 2011 г. олимпийският шампион по вдигане на щанги Гълъбин Боевски беше задържан с 9 кг кокаин на летището в бразилския град Сао Пауло. Наркотикът беше укрит в специално приготвени тайници в три куфара. Гълъбин Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 г. второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на спортиста.