/ БГНЕС
Българската народна банка прие промени, свързани с борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма. То ще започне да се прилага от 30 декември 2024 година. Това съобщиха на интернет страницата си от БНБ. 

С измененията се разширява обхватът на оценяваните субекти, по отношение на които компетентните органи следва също да прилагат рисково базирания надзор, като в него се включват дружествата за управление на криптоактиви. Включват се насоки относно източниците на информация, които компетентните органи следва да вземат предвид при оценката на рисковете от изпирането на пари и финансирането на тероризма, свързани с доставчиците на услуги за криптоактиви.

Насоките подчертават значението на последователния подход при определяне на надзорните очаквания, когато няколко компетентни органа отговарят за надзора на едни и същи институции. Те също така подчертават значението на обучението, така че служителите на компетентните органи да разполагат с техническите умения и експертни познания, необходими за изпълнение на техните функции.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"