Блокадата на ГКПП Кулата остава
Блокадата на ГКПП Кулата остава / БГНЕС

Блокадата на Кулата остава, стана ясно от срещата на ГКПП-Кулата между министър Ивайло Московски и заместник-областния управител на град Серес с българските превозвачи, които направиха контраблокада на стачкуващите гърци, предаде БГНЕС.

Отговорът на превозвачите: Безсрочна блокада на границата с Гърция

Превозвачите напуснаха срещата и обявиха пред всички на границата, че заместник-областният управител и шефът на полицията в Серес са им казали, че трябва да преговарят с протестиращите фермери. "Гърция няма държава, тя се управлява от фермерите, блокада ще има до Великден и до лятото", обявиха превозвачите, присъствали на срещата в сградата на митницата на ГКПП-Кулата.

"Гърция няма държава, няма Европейски съюз, Меркел да се вдига и да идват тук! Блокада ще има от нас до Великден, гръцко море няма да има, ще има Черно!", обявиха нашите превозвачи.

Над 10 млн. евро загуби от гръцката блокада

Решението, че контраблокадата остава бе приветствано с аплодисменти. Превозвачите казаха, че ще уведомят блокираните на гръцка територия българи с леки и товарни автомобили, че са им осигурили коридор, за да влязат през Дойран в Македония и от там да се приберат в България. Превозвачите заявиха, че дори ще осигурят финансови средства, за да могат българите да се приберат през Македония.

Македония, Италия и Турция също затварят границите си Гърция?

На излизане от срещата с гръцките представители министър Московски каза, че не може да коментира, докато няма резултат от преговорите с протестиращите гръцки фермери и управата на Серес.

Малко преди 18.00 часа след дълги разправии и блокади, бяха пропуснати два ТИР-а, превозващи пилета и взривни вещества. Камионите бяха ескортирани от полиция. А около час преди това бяха пропуснати още два ТИР-а със селскостопански животни.