Отговорът на превозвачите: Безсрочна блокада на границата с Гърция
Отговорът на превозвачите: Безсрочна блокада на границата с Гърция / снимка: БГНЕС
Отговорът на превозвачите: Безсрочна блокада на границата с Гърция
84406
Отговорът на превозвачите: Безсрочна блокада на границата с Гърция
Отговорът на превозвачите: Безсрочна блокада на границата с Гърция
  • Отговорът на превозвачите: Безсрочна блокада на границата с Гърция
  • Отговорът на превозвачите: Безсрочна блокада на границата с Гърция

Втори ден продължава контрапротестът на българските превозвачи. След като гърците за пореден път не спазиха договорения часови прозорец за пропускане на камиони, шофьорите затвориха ГКПП "Кулата" за всички видове автомобили.

Преди граничния пункт от българска страна вече има над 18 километра колона от тирове, а леки коли и автобуси не са пропускани от вчера преди обяд. По информация на шофьорите на гръцка територия има автобус пълен с български деца, който южните ни съседи отказват да пропуснат.

В сряда сутринта изцяло беше блокирано движението и на граничен пункт "Капитан Петко Войвода". За четвъртък превозвачите предвиждат да не се допуска преминаване на леки коли и автобуси и на Илинден и Маказа. В петък ще бъде затворен и граничният пункт при Златоград.

В продължение на повече от 30 часа през граничен пункт "Кулата" не е преминало нито едно превозно средство. До тази ситуация се стигна след като за пореден път гръцките земеделци нарушиха договорените часове за преминаване на камиони през границата. В отговор българските шофьори спряха движението и на леки коли и автобуси.

В сряда няколко пъти до превозвачите са идвали преговарящи от Гърция, но предложенията им не са били приети каза Вангел Цилев от Инициативния комитет на шофьорите. Гръцките фермери предлагали да се отворят пунктовете за няколко часа.

Над 10 млн. евро загуби от гръцката блокада

"Понеже се е създало напрежение и при тях, искат да сменят побеснелите хора с малко свежа кръв", каза той. По думите му наши превозвачи отишли от гръцката страна и там имало жандармерия, която стояла, за да осигурява спокойствието по време на протеста. Според Целев гръцката държава и правителство подкрепяли фермерския протест. "Когато нашите хора се опитват да преминават пеша границата, те хвърлят бомбички, чиито взривове се чуват на българска територия. Трима пияни гърци - това са техните протестиращи", казва Цилев.

Шофьорите настояват за пълно вдигане на блокадата от гръцка страна и не са съгласни на компромиси. Междувременно стана ясно, че в Гърция има български автобус с деца, каза един от превозвачите Александър Стамболийски.

"Имаше преговори да бъде пуснат автобусът, тъй като децата са малки и бедстват от другата страна. Автобусът е български, децата са спортисти по плуване", каза той. Превозвачите поискали да им занесат храна и вода, но това не било разрешено, затова българските шофьори заплашили, че ако автобусът с децата не бъде докаран на българска територия, те ще блокират границата дори за преминаване пеша.

До момента обаче гръцката полиция не е пропуснала децата, уточни Вангел Цилев.

"Помолихме ги да намерят автобуса и да пуснат децата. Те се изгавриха и пуснаха автобус по линията от Гърция към Букурещ. Пуснаха автобус с възрастни хора", каза Цилев.

В 8.00 часа в сряда шофьорите блокираха граничния пункт "Капитан Петко Войвода" за всички превозни средства. От четвъртък поетапно това ще бъде направено и на останалите пропускателни пунктове, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Пълна блокада и на Илинден, и Маказа от утре

"В 9.00 часа българските превозвачи ще протестират срещу гръцките блокади на граничните пунктове Илинден и Маказа, а в петък от 9.00 часа на Златоград", каза той. Протестът ще продължи докато се намери трайно генерално решение за гръцките блокади, категорични са превозвачите. През последните три седмици играем на тото ще пуснат или не товарните автомобили, каза той и описа поведението на гръцките фермери като подигравка.

Арабаджиев уточни, че до момента загубите за транспортните фирми са милиони евро: "Общите загуби за транспортните фирми са над 10 млн. евро. Ако ние стоим безучастно, българският автомобилен бранш губи пазари, търпи неустойки и вече сме притиснати до стената".

Българските превозвачи срещат подкрепа и от останалите съседи на Гърция, коментира Александър Стамболийски.

Македония, Италия и Турция също затварят границите си Гърция?

"Нашият пример беше последван от наши сподвижници в Македония, където са затворени за тежкотоварни автомобили всички КПП-та с Гърция. Очакваме развитие на въпроса и от турска страна, за да бъде затворена цялата сухопътна граница на Гърция. Имаме информация, че италианските пристанища са затворени за гръцки кораби. И общо взето да се изолира Гърция изцяло", каза той.

Шофьори карат в насрещното на "Струма", изнервени от граничната блокада

От транспортното ведомство коментираха, че ресорният министър Ивайло Московски застава напълно зад исканията на шофьорите и този път няма да настоява да вдигнат блокадата.