Близо 800 пациенти чакат за лъчелечение в Онкологичната болница в София
Близо 800 пациенти чакат за лъчелечение в Онкологичната болница в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Близо 800 пациенти чакат за лъчелечение в онкоболницата в София
59420
Близо 800 пациенти чакат за лъчелечение в онкоболницата в София
  • Близо 800 пациенти чакат за лъчелечение в онкоболницата в София

Близо 800 пациенти чакат за лъчелечение в Онкологичната болница в столицата, тъй като в момента записванията за линейния ускорител се правят за месец юни 2013-а.

Това съобщиха от лечебното заведение по време на обявяването на проект, свързан с разширяване на лъчетерапевтичния комплекс на клиниката.

От болницата обясниха, че причина за натрупване на чакащи пациенти е претоварване на съществуващия линеен ускорител, като за лечение с него дневно се записвали по четирима пациенти дневно.

С въвеждането в експлоатация на два нови ускорителя, уредба за томотерапия, както и компютърен и магнитно резонансен томограф, се очаква броят на годишно обслужваните пациенти да се увеличи от 2000 на 4000, поясни здравният министър Десислава Атанасова.

До две години трябва целият комплекс да бъде завършен, допълни директорът на онкологията доцент Здравка Валерианова.

Срокът за изпълнение на проекта е 10 месеца, а заложените в него средства са 30 млн. лева, финансирани по оперативна програма "Регионално развитие".

Преди година и два месеца проучване на Комисията за защита от дискриминация констатира, че всяка година около 8000 онкоболни не се лекуват своевременно.