/ ThinkStock/Getty Images
Близо 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България в периода януари – юли, като се отчита ръст от 7,2% спрямо същия период на миналата година, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред ТВ Европа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Черноморието остава предпочитана дестинация за българите през лятото

"На фона на миналогодишния рекорд е изключително постижение и се движи в рамките на нашите прогнози за увеличение от 7 до 10 на сто", посочи още тя и поясни, че най-големи нараствания има от водещите пазари. Посещенията от Гърция се увеличават с 10%, толкова е и ръстът от Германия. При Великобритания ръстът се движи около 20 на сто, подобни са данните за увеличенията и от пазарите Полша и Чехия. Ръст от 5 на сто се наблюдава и при посещенията от Русия.

България очаква рекорден брой туристи през лятото

Освен това прогнозите са в периода от май до октомври българите да реализират над 5,7 млн. нощувки. Това означава около 2 млн. българи да почиват в страната, основно по Черноморието, посочи министър Ангелкова и уточни, че се очаква да се реализира нарастване от около 4,5-5% спрямо миналата година. "Мисля, че е добре и показва устойчивост, към която ние се стремим и работим усилено", коментира министърът и посочи още, че действията, които предприемаме по отношение на законодателството, за да улесним бизнеса, и рекламата ще допринесат именно за постигане на плавни ръстове всяка година.

Ръст на руските и немските туристи на Българското черноморие

Приходите от туризъм за периода от януари до юни са 2,4 млрд. лева, което е с 12,3% повече спрямо същия период на 2016 г. Това показва, че стъпка по стъпка България се превръща в дестинация, която предлага качествен продукт, а не е нискобюджетна, коментира министърът. Тя посочи още, че очакванията са тази тенденция да се запази до края на годината и ръстът на приходите да изпревари увеличението в броя на туристите.


Слънчев бряг най-евтин за почивка в Европа

Сезонът протече успешно, обобщи министър Ангелкова. Тя каза още, че тази година оплакванията в сферата на туризма са много по-малко спрямо миналата година. По данни на Комисията за защита на потребителите само около 5% от общите нарушения са свързани с туризма. Това дава основания да смятаме, че всички представители на сектора обръщат все повече внимание на спазването на закона, коментира тя.