/ ThinkStock/Getty Images
Бизнесът загубил от кибератаки 1 трлн. долара през тази година
99430
Бизнесът загубил от кибератаки 1 трлн. долара през тази година
  • Бизнесът загубил от кибератаки 1 трлн. долара през тази година
1 трлн. долара са загубите от кибератаки за бизнеса за 2018 г., заяви председателят на Индустриален клъстер "Елекромобили" Илия Левков на откриването на конференция "Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова трансформация в енергийната инфраструктура".
 
Три пъти се очаква да се увеличат тези загуби през 2019-а, добави той и посочи, че липсата на киберсигурност е огромна заплаха, включително за електромобилите.

Великобритания обвини руското военно разузнаване в кибератаки по целия свят

Представете си, че в една операционна зала, която се управлява с компютър проникне хакер и причини смъртта на пациента. Това е един от примерите, с които Илия Левков илюстрира сериозността на заплахата от кибератаки. Една от крачките за справяне с нея е изграждането на специалисти в тази област, като в същото време това е потенциал за професионално и икономическо развитие, каза за Дарик председателят на Индустриален клъстер “Елекромобили”.
 
Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел изтъкна, че всяка държава-членка трябва да има национална стратегия за киберсигурност, която да се координирана на европейско ниво.
 
Европейският съвет иска за кибернападения да бъдат налагани санкции

"България трябва да има агенция за киберсигурност", посочи и евродепутатът Петър Курумбашев. Според него такава агенция може да е пряко подчинена на премиера по примера на държави като Франция и Израел.
 
Акцент в днешната конференция беше и образователният модел на клъстера. Илия Левков се надява, че Министерството на образованието ще подкрепи този образователен модел.