/ Георги Димитров
Ресторантьори се обявяват против предвиденото ограничаване на работата на заведенията при влошена епидемична обстановка.

Над година и половина от началото на епидемията в хотелите и заведенията няма регистрирани огнища на COVID-19, напомнят от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/. Те смятат, че затварянето им не е нужно, при условие, че се спазват всички предписания и няма заразени гости в резултат на работата им.

В същото време бизнеси с висока посещаемост не се включват в тези ограничения, са посочва в декларация на Изпълнителното бюро на БХРА във връзка с новите подготвяни ограничения в София, съобщиха от Асоциацията.

При предвиждането на мерки за частично ограничаване на дейността на дадени бизнеси или пълното им затваряне, както в случая на нощните заведения в София предвид вечерния час от 23 часа, трябва веднага да е ясно какви компенсации ще получат фирмите и техните служители, посочват от БХРА.

Необходимо е заповедите на отделните РЗИ за затваряне или ограничаване на дейността на дадени бизнеси да се приравнят на националните, като се предвидят и съответните обезщетения. Заведенията и фитнес залите в София според настоящите условия на държавна подкрепа не биха получили финансова помощ, тъй като не са затворени със заповед на здравния министър, а от местните власти, напомнят от организацията.

Ако се въведат подобни рестрикции с цел да се прескочат заповедите за общо затваряне и да не се плащат компенсации, това "хитруване" на държавата ще доведе до почти сигурни фалити в сектора, така че държавата в крайна сметка няма да спести пари, а ще загуби, категорични са от Изпълнителното бюро на БХРА.

Всеки опит за действия, които влияят негативно на бизнеса, може да доведе до непредвидими последствия, посочват от БХРА и заявяват, че организацията си запазва правото да реагира на ограниченията по всички разрешени от закона начини.