/ iStock/Getty Images
Служебният министър на туризма Стела Балтова заяви по време на изслушване в НС, че първите резултати за възобновяване на жизнеспособността на сектора са налице. Тя повтори, че повече от 2,5 млн. туристи са пътували в страната от началото на летния сезон до момента.

Здравният министър: Ще затегнем мерките, когато страната ни влезе в оранжевата зона

Министърът информира депутати за предприетите от ведомството мерки в подкрепа на бизнеса, чиято работа е затруднена заради пандемията. Сред мерките, които са свързани с подкрепа и възстановяване на жизнеспособността на сектора, министърът изтъкна насочените към позиционирането и запазването на България като "зелена зона" възможно най-дълго.

"Ако отворите картата на Re-open EU, България отново е "зелена зона", заяви министърът. Тя напомни, че заедно със здравното ведомство е разработен здравен протокол за прилагане на противоепидемични мерки при извършване на туристическа дейност през летния сезон и е създаден бюлетин с актуализирана информация.

805 нови случая на заразени с COVID-19 у нас

Със здравното министерство е подготвен и стикер за туристически обекти "100 процента ваксинирани", а първият вече е поставен в хотел к.к. Албена". В мандата на служебния кабинет са разработени и указания за функциониране на местата за настаняване и заведения за хранене и са били определи първите карантинни хотели в к.к "Албена" и в Несебър.

"В момента сме в процес на договаряне на такива места, включително и тук в София, предвид прогнозите за развитието на епидемичната обстановка", каза министърът.
БТА