/ БГНЕС
Кой да контролира пътниците в автобусите през целия път?
96963
Кой да контролира пътниците в автобусите през целия път?
  • Кой да контролира пътниците в автобусите през целия път?
Трябва да се въведе задължителното използване на колани в автобусите. Това коментира пред Дарик експертът по пътна безопасност от Съюза на българските автомобилисти Светослав Кръстев. В същото време бизнесът е категоричен, че не може да контролира през целия път пътниците в автобусите.
 
Задължително да се използват коланите от пътниците в автобусите, съветва експертът.
 
Тежка катастрофа с автобус на магистрала „Тракия“, има жертви и ранени

"За мен трябва да има колани във всички автобуси. Трябва да бъдат оборудвани, за да има по-малко произшествия с пътниците", коментира Кръстев. Той е категоричен, че трябва да бъде въведена и употребата на детски столчета в автобусите, както е задължително пътуването с тях в леките автомобили.
 

БГНЕС


Междувременно Галя Топалова, която е член на Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, обясни, че не може да се контролират всички пътници в автобусите.
 
Снимки от катастрофата на магистрала "Тракия"

"Винаги, когато стане някакво произшествие, се сещаме за колани или за нещо друго. Или трябва да се направи задължително, или да се каже за кого е задължително. В такситата също - ако искате слагате колан, ако не искате не слагате. А шофьорите дори да кажат сложете си коланите. Почти във всички автобуси има колани на всяка седалка. Пътникът ако не си сложи колана, ние какво трябва да направим. Всичко това зависи от културата на хората, които пътуват", обясни тя.
 
Шофьорът на автобуса се чувства виновен за жертвите в катастрофата (ВИДЕО)
 

БГНЕС


"Ние не можем да свалим този пътник, нямаме право да сваляме пътници. Тогава МВР да пусне поучителна обява, че всеки трябва да слага колан, т.е. да обучат хората. Започва с образование това нещо", поясни Топалова.
 
Пътник от автобуса след трагедията на „Тракия“: Ужасна гледка беше, всички викаха

Тя даде и пример, че когато се возила в такси, шофьорът й казал ако иска да слага колан, глобата ще бъде за нея. "Таксито не може да провери трима души, а ние да проверяваме 50 човека. Как ще стане това", пита Топалова.    
 
От бранша уточняват, че почти всички автобуси в страната са оборудвани с колани на всяка седалка.

Всички новини около катастрофата на АМ „Тракия“ можете да следите тук