Бизнесът на Михаил Михов
Бизнесът на Михаил Михов / снимка: БГНЕС, архив
Бизнесът на Михаил Михов
40088
Бизнесът на Михаил Михов
  • Бизнесът на Михаил Михов

Михаил Михов ръководи „Булбрю”, която обединява три пивоварни: във Варна - „ММ биър”, в Мездра - „Леденика”, и в Русе. Собственик е на „ММ холдинг”, който включва „ММ електроникс”, специализирана в продажбата на електроуреди, и хотел "Дунав плаза" в Русе. Около пивоварната в Мездра „Леденика” имаше в последните три години сериозни скандали свързани с лиценза на бирената фабрика, който беше отнет,а след това и възстановен. Миналата година работниците в „Леденика” пък излязоха на протест заради незплатени заплати.

На 19 февруари миналата година шефът на Агенция „Митници” Ваньо Танов отне лиценза на бирената фабрика в Мездра. Това се случи след акция „Совите” на Агенция „Митници”. Проверките установиха, че в пивоварната липсват измервателни уреди, както и система за отчетност и регистър на складовата наличност. При внезапната проверка на мобилна митническа група е установено, че не са издавани и акцизни документи за продажбата на готовата продукция. При прегледа на документацията е открит рецептурник за производство на спирт от стара бира и бирена мая. Митническите служители се натъкнали и на нелегална колона за изваряване на спирт.

По-късно Административният съд в София отмени решението на митниците и така лицензът беше възстановен.

Лицензът на пивоварната не е единствения проблем за собственика й Михаил Михов. Заради неизплатени заплати през май 2010-та работниците в „Леденика” обявиха стачна готовност. Тогава те се заканиха да излязат в ефективна стачка, ако не им бъдат изплатени забавените възнаграждения.

Напрежението в колектива е от началото на миналата година. На 11 януари 2010 г. Синдикатите връчиха на собственика - Михаил Михов, сигнална записка с шест оздравителни мерки. Мерките са подкрепени с подписите на над 150 работници и служители, силно притеснени от създалата се обстановка в предприятието, в следствие на безхаберието и безотговорното поведение на мениджмънта.

През 2004 г. „Леденика и ММ” беше изключена от Съюза на пивоварите без да бъде обявена причината за решението. Това беше решение сред множество сигнали от компании в съюза на пивоварите, че „Леденика и ММ” работи с дъмпингови цени. Представители на сектора споделяха неофициално тогава, че по-ниските цени могат да се постигнат като не се плащат данъци.