Бизнесмените Гигов и Вълканов се явиха на разпит в прокуратурата
Бизнесмените Гигов и Вълканов се явиха на разпит в прокуратурата / Снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Бизнесмените Николай Гигов и Николай Вълканов бяха разпитани в Софийската градска прокуратура за скандала Овчаров – Александров. И двамата отрекоха да са предавали заплахи от Овчаров към Александров.

Николай Гигов дойде в прокуратурата с двама охранители, разпитът му продължи около 40 минути. На влизане в залата той обяви, че не е притеснен и че името му е замесено в скандала, за да стане по-интересен.

Прокурорът Иванка Трифонова го е питала познава ли Румен Овчаров и Ангел Александров и бил ли е посредник на предаване на заплахи от единия към другия. След разпита Николай Гигов обяви, че е приятел и с двамата, а с Ангел Александров се познава от 20-30 години. За това много често се среща и с двамата и разговаря с тях и за скандала. Той отрече, че е предавал заплахи от Румен Овчаров към Ангел Александров, това по думите му не е вярно – нито за заплахи, нито за пари. „не предавам заплахи на приятели”, заяви Гигов.

Срещата, която уредил на Ангел Александров и Румен Овчаров, била преди три четири месеца. Гигов отказа да каже за какво са си говорили на тази среща. „Когато имам да кажа нещо, им го казвам директно, а не чрез пресата”, заяви той. Каза още, че не познава Валентин Димитров физически и не го е виждал.

На въпрос как си обяснява, че името му фигурира в писмото на Вальо Топлото, в което той търси помощ от човек с инициали Р. Овч., Гигов добави: „Питайте тези, които добавиха името ми в писмото”.

„Не съм искал никога да свалям от власт Румен Овчаров, нито който и да е друг министър”, заяви след едночасовия си разпит Николай Вълканов. Не стоя зад атаките срещу Красимир Георгиев, добави още той и обясни, че с Ахмед Доган са добри приятели. Красимир Георгиев бил консултант по проекта „Цанков камък”. Вълканов смята, че е викан на разпит в прокуратурата на базата на публикациите в медиите, които заместват името му в скандала.

Вълканов обясни, че отношенията му с Овчаров и Александров не са лични и с никой от двамата не е коментирал другия. Той уточни, че с Румен Овчаров се вижда регулярно, тъй като фирмите му се занимават с енергетика, но се познават от официални места и обща среща с Ангел Александров не е имало.