съд темида
съд темида / Thinkstock/Getty Images
Бившият ректор на МУ-София отива на съд
92765
Бившият ректор на МУ-София отива на съд
  • Бившият ректор на МУ-София отива на съд
Бившият ректор на Медицински университет в София акад. Ваньо Митев и бившият главен секретар на учебното заведение Алексей Алексеев отиват на съд. От прокуратурата съобщиха, че Ваньо Митев е обвинен в безстопанственост, сключване на неизгодна сделка и допустителство. Неговият подчинен Алексей Алексеев е обвинен за сключване на неизгодни сделки, нарушаване на служебните си задължения и присвояване на чужди средства.

Според държавното обвинение бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев е обвинен за сключване на неизгодна сделка, от която е настъпила значителна вреда в размер на почти 29 000 лв. Митев е сключил договор с двама адвокати, въпреки че е имало на щат двама юристи в университета. Освен това бившият ректор е улеснявал според прокуратурата бившия главен секретар на ВУЗ-а Алексей Алексеев да извърши престъпление. Митев е обвинен в безстопанственост заради това, че не е упражнил нужния контрол върху своя подчинен Алексеев.

МОН констатира нарушения при проверка в МУ-София

Срещу Алексеев пък е повдигнато обвинение за сключване на пет неизгодни сделки, от които е настъпила вреда за учебното заведение в размер на 245 000 лв. Бившият главен секретар на МУ-София е присвоил според прокурорите 40 хил. лв., като е подписал договор с две дружества за рекламна кампания в Лондон. Освен това според обвинението Алексеев е нарушил служебните си задължения, от което са настъпили вреди за над 1.1 млн. лв. Той е допуснал да бъдат записани 146 студенти, които не са положили задължителните изпити по биология и химия. Тези студенти също така две години са плащали по-ниска годишна такса.

Обвиниха бившия ректор на МУ за неизгодни сделки

"Когато студентите използват платената форма на обучение, следва да плащат годишно сумата от 7414.20 лева. Тези лица са платили за първите си две години в изнесените обучения в чужбина само сумата от по 1500 евро, тоест 3000 лева", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Арнаудова обаче уточни, че доказателства за това, че бившият ректор на МУ-София Ваньо Митев е плащал на свои роднини, липсват.