Обвиниха бившия ректор на МУ за неизгодни сделки
Обвиниха бившия ректор на МУ за неизгодни сделки / кадър, архив: Нова телевизия

Повдигнаха обвинение на бившия ректор на Медицинския университет. Акад. Ваньо Митев ще отговаря за сключване на неизгодни сделки по времето, когато е бил начело на висшето учебно заведение, съобщава NOVA.

На 28 септември Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу акад. Митев.

Кунева: Няма да допуснем хаос в Медицинския университет

Според доклада на одиторите, направили проверка в университета, акад. Митев е премахнал незаконно студентски стол чрез провеждане на открита процедура на избор на изпълнител. Имотът обаче представлява публична държавна собственост и премахването му трябва да стане след решение на Министерски съвет. Въпреки това бившият ректор е разрушил студентския стол.

Разследваният бивш ректор на МУ: Това е атака, не се чувствам виновен

Одиторите установили, че са се провеждали незаконосъобразни обучения на студенти в чужбина в центрове в Швейцария, Германия и Кипър, което не е предвидено в правилника на университета. В периода 2014-2016 г. ВУЗ-ът е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти, които са приети да се обучават без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език.

Изнесеното обучение от МУ-София е било незаконно

За тези студенти е събирана такса по 1000 евро годишно, а след втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България, като таксата за обучение за третата и следващите години е в размер на 8000 евро.

Роднини на бившия ректор на МУ са получавали хонорари от университета

Акад. Ваньо Митев е изразходил средства от бюджета на университета за командировки до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул и други. Разследва се и купуването на автомобил с висока проходимост през 2014 г. на стойност 177 108 лв.

Източник: Nova.bg