Бивш кмет на Пазарджик се простреля, сега е на командно дишане
Бивш кмет на Пазарджик се простреля, сега е на командно дишане / cнимкa: www.bsp.bg
Бившият кмет на Пазарджик Иван Евстатиев, който се простреля с пистолет във вилата на тъста си в село Семчиново, е на изкуствено дишане след претърпяна 4-часова операция в болница в Пазарджик. Това съобщи пред Дарик главният лекар на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в града Петко Митев.

Състоянието на Евстатиев е стабилно, но за прогнози е твърде рано, каза д-р Митев. Той обясни, че бившият кмет има две рани в областта на гърдите, едната от които е засегнала и коремната област. Тежко са засегнати белият му дроб, левият бъбрек, слезката и диафрагмата. Операцията на Евстатиев е извършена от екип от коремни и гръдни хирурзи и уролози, ръководени от ректора на Медицинския университет в Пловдив доц. Георги Паскалев.

Пистолетът “Байкал”, с който се е прострелял екскметът, е собственост на тъста му, в чиято вила е станал инцидентът. В момента на прострелването близките на Евстатиев са го изчаквали, за да тръгнат заедно да берат череши. От полицията твърдят, че най-вероятно става дума за неволно прострелване, а не за опит за самоубийство.

Името на Евстатиев, който преди две седмици бе отстранен като заместник-председател на Общинския съвет заедно с цялото му ръководство, бе замесено в два скандала по време на кметския му мандат. През декември 2004 г. непълнолетни проститутки, свидетелки по дело срещу сводника Киро Лозенеца, са заявили пред съдия, че са обслужвали служители на администрацията и техни белоруски гости по поръчка на Евстатиев. Малко по-късно общински съветник обвини кмета, че с негова помощ от общината са източени 60 000 лева, от което се е облагодетелствала частна фирма, собственост на приятел на кмета.