БХК: Уволнението на Тодорова е политическа поръчка
БХК: Уволнението на Тодорова е политическа поръчка / Sofia Photo Agency, архив
БХК: Уволнението на Тодорова е политическа поръчка
55176
БХК: Уволнението на Тодорова е политическа поръчка
  • БХК: Уволнението на Тодорова е политическа поръчка

Ако случаят с уволнението на съдия Мирослава Тодорова отиде в Страсбург, България със сигурност ще бъде тежко осъдена за злоупотреба с публична власт. Това коментира пред Дарик Маргарита Илиева от Българския хелзинкски комитет. По думите й обществото трябва да е на ясно, че премахването на Тодорова не е заради дисциплинарни нарушения, а заради критичната й позиция срещу властта.

Публичното й говорене против статуквото в управлението на съдебната системата е причината тя да бъде наказана от ВСС, коментира Илиева. Според БХК този състав на ВСС многократно е доказал по време на мандата си, че е зависим от изпълнителната власт и уволнението на съдия Тодорова със сигурност е политическа поръчка.

Маргарита Илиева коментира още: „За нас това е безпрецедентна лична разправа с общественик и също така най-сериозното посегателство срещу независимостта на съдебната власт от години. Трябва да е съвсем наясно обществото, че тук изобщо не става дума за наказание за дисциплинарни нарушения. Става дума за наказание за реформаторска работа и най-вече за сериозна критична публична позиция срещу властта, която съдия Тодорова заема без да се отказва, без да се уплаши, последователно вече от години. Именно заради тази нейна критичност, заради нейното говорене публично против властта, против статуквото в управлението на съдебната система, от което страда цялото общество, тя е наказана така несъразмерно от ВСС. Ние нямаме никакво съмнение, че става дума за политическа поръчка. Този Висш съдебен съвет през своя мандат доказа многократно като зависимост от изпълнителната власт особено в последно време - при управлението на това правителството. Нямам никакво съмнение, че този ВСС действа скандално, именно за да угоди на изпълнителната власт, която има интерес да се „отърве" от опонент, с когото не може да се справи иначе, освен с премахването му".

Маргарита Илиева заяви още, че е уверена, че съдия Мирослава Тодорова ще обжалва решението на ВСС пред ВАС. Тя коментира още, че уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България е скандален пример за злоупотреба с публична власт.