Без лекарски протести засега
Без лекарски протести засега / снимка: Sofia Photo Agency
Без лекарски протести засега
68286
Без лекарски протести засега
  • Без лекарски протести засега

Няма да има лекарски протести срещу орязаното финансиране на болниците. Това решиха от Лекарския съюз, след като направиха допитване до регионалните колегии на съсловната организация.

82 процента от медиците са изразили становището, че приемат предложените преди седмица от правителството мерки за справяне с липсата на финанси в здравеопазването.

Една от тях предвижда още тази година болниците да си получат изработените средства за септември в пълен размер, а за месеците октомври и ноември да бъде заплатено на лечебните заведения 80% от изработеното, като се гарантира, че останалите 20 на сто ще бъдат покрити до 20-ти януари.

Председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов обаче изрази притеснение от това, че напливът в лечебните заведения в момента бил огромен.

Причината е, че всеки, който имал някакъв здравен проблем, се стараел да го реши незабавно, защото пациентите били наплашени от факта, че Здравната каса не покрива изцяло дейността на болниците.

Единствено лекарите от Видин, Смолян, Шумен и Ямбол са настояли за незабавни ефективни протестни действия, съобщи председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов.

„Няма забрана колегите да протестират. Протести можем да организираме, твърде вероятно е да има такива през декември, с оглед на реда следващата година. Ако там параметрите не се окажат с подобрение или ако управлението на Касата се промени в посока изцяло одържавяване, не изключвам лекарски протести", допълни Райчинов.

Като решаваща дата, Райчинов посочи 10-ти декември, защото дотогава държавата трябва да преведе 27 милиона лева на болниците, с които да заплати напълно дейността им за септември.

Специалистът допълни, че в момента, в който било обявено, че лечебните заведения ще получат само 80 на сто от полагащото им се, напливът на пациенти се е повишил рязко.

„Просто всеки, който има някакъв здравен проблем, се старае да го реши в близките дни поради това, че хората са подплашени от това, което се чува. До това водят такива непремерени действия. Дори преди малко бяха тук петима директори на болници и казаха, че не могат да насмогнат на приема на желаещи пациенти да се лекуват. Хората ги е страх явно, че после може да им се наложи да плащат нещо ", каза още експертът.

От лекарското съсловие обаче остават в готовност за протести, в случай че предложените мерки не бъдат изпълнени.