Бедствено положение в Гълъбово, добивът на въглища в Мини Марица-изток спря
Бедствено положение в Гълъбово, добивът на въглища в Мини Марица-изток спря / снимка: Impact Press Group
Добивът на въглища в Мини Марица-изток спря
49837
Добивът на въглища в Мини Марица-изток спря
Бедствено положение в Гълъбово
  • Добивът на въглища в Мини Марица-изток спря
  • Бедствено положение в Гълъбово

Бедствено положение заради наводнения е обявено в община Гълъбово, съобщи за Дарик областният управител на Стара Загора Недялко Недялков. Най-критична е ситуацията в село Обручище, каза заместник-кметът на Гълъбово Пламен Бараков. Получен е сигнал за възрастна жена, която е заключена в къщата си в селото, а други 14 души, сред които 3 деца, са евакуирани в рамките на днешния ден.

Над 100 къщи в с. Обручище и десетки в радневските села Знаменосец, Сърнево и Коларово са наводнени от обилните дъждове и снеготопенето, съобщиха от пожарната в Стара Загора. Хората са били евакуирани с помощта на високопроходима техника. Няма пострадали жители на селата.

Ситуацията е по-тежка от 2005 година, коментира заместник-кметът в община Гълъбово Пламен Бараков. В района са се е излели 80 л./кв. м. Обстановката е била усложнена и заради снеготопенето при положителните температури.

Река Соколица е преляла, но дигите все още не са скъсани, коментира шефът на пожарната комисар Стоян Колев.

В Обручище все още тече спасителна операция по евакуацията на хора от селото, съобщи за Дарик заместник-кметът на Гълъбово Пламен Бараков: "В Гълъбово и Обручище продължава да е бедствено положението, въпреки че се отдръпват водите. Поради обилното снеготопене в района на Средна гора дигите на река Сазлия са на критично ниво, въпреки че бяха надграждани, слагахме чували с пясък и инертни материали. Аз съм роден през 1966 година и такова ниво на река Сазлия не съм виждал. В Обручище водите се отдръпват, но все още доста къщи са наводнени".

Пътят от Гълъбово към ТЕЦ3 и рудник 3 на "Мини Марица-изток" продължава да бъде затворен, каза Пламен Бараков и обясни, че работниците няма да могат да използват стандартния път Гълъбово- Обручище, тъй като голям участък от него е под вода. За целта може да бъде използван обходен маршрут - през Раднево.

Работим по овладяването на преливащата река в близост до селото, обясни областният управител на Стара Загора Недялко Недялков: "В Старозагорска област най-сериозно е положението в община Гълъбово, където е обявено бедствено положение. В община Раднево засега нещата са под контрол. Няма бедстващи, няма опасност за живота и здравето на жителите. В Обручище има един отнесен мост, под вода е пътят между селата Обручище и Медникарово. Полицейски патрули отбиват движението. Има опасност река Сазлия да прелее".

В останалата част на Старозагорска област няма бедстващи хора и закъсали автомобили.

85 л./кв. м. дъжд са измерени през почивните дни в Радневско. Проблемите там са от подпочвени води и са отново в селища, в които наводненията са обичайни при проливни дъждове.

Наводнена е жп линията между ТЕЦ1 и ТЕЦ 3. Спряно е производството на брикети в "Брикел" поради липса на въглища. Според официално писмо от "Мини Марица-изток" ЕАД причините са обилните снеговалежи и интензивното снеготопене, информират от пресцентъра на "Брикел".

Влошените метеорологични условия и обилните валежи на територията на източномаришкия въглищен басейн през последното денонощие, доведоха до спиране на въглеподаването от трите рудника на „Мини Марица-изток". Затруднен бе и достъпът на персонала до работните им места. Кризисният щаб сформиран в дружеството, приведе в изпълнение аварийния план за работа.

Големите количества валежи за кратък период от време доведоха до невъзможността да бъдат изпомпени и отводнени от рудниците придошлите води. В резултат бяха залети големи площи от територията на дружеството, производственият процес беше преустановен и работата на хидротехническите съоръжения беше изключително затруднена.

Спирането на работа на дружеството доведе до невъзможност за ритмично подаване на лигнитни и брикетируеми въглища към клиентите. До четирите топлоелектрически централи в региона - ТЕЦ „Марица Изток 2" ЕАД, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3", ТЕЦ „AES Гълъбово" и „Брикел" ЕАД са изпратени известия за възникналото форс-мажорно събитие.

Със заповед на изпълнителния директор в „Мини Марица-изток"е обявена „Аварийна готовност" съгласно съвместния План между „Мини Марица-изток", ТЕЦ „Марица изток 2" и Предприятие „Язовири и каскади".