БДЖ: Участието в стачката няма да е повод за уволняване на служители
БДЖ: Участието в стачката няма да е повод за уволняване на служители / Sofia Photo Agency, архив

Участието в стачката няма да е повод за уволняване на служители, заявява ръководството на "Холдинг БДЖ" ЕАД по повод на информации в медиите.

Ръководството на БДЖ по никакъв начин не е отправяло заплахи към служителите, които изявяват желание да участват в стачните действия. Ръководството на холдинга уважава правото на всеки служител да стачкува, както е предвидено в Конституцията на България, се посочва в съобщението.

Ръководството на БДЖ потвърждава своята позиция, че стачката е незаконна, и ще се възползва от възможността да защити правата си в съответствие с действащото законодателство (чл. 17 от ЗУКТС). По казуса дали стачката е незаконна, може да се произнесе единствено съдът, отбелязват от БДЖ.

По време на стачните действия е необходимо стачкуващите да се подписват в съответните присъствени книги, тъй като по време на стачка на тези служители не се дължи трудово възнаграждение, както и за да може работодателят да се възползва от възможността да защити своите права.

С изнесената вчера пред медиите информация ръководството на националния железопътен превозвач цели единствено да разясни на служителите и обществеността действащите законови разпоредби, обясняват от холдинга.

Междувременно от пресцентъра на КНСБ съобщиха, че до Стачния комитет в ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура" е достигнала информация, че генералният директор Милчо Ламбрев е разпоредил на гарите, в които ще стачкуват „ръководители-движение", да бъдат подменени със служители, които са „началник-гара".

„Генералният директор няма право да подменя стачкуващи работници, освен в изрично изброените случаи в нормативните актове. Стачкуващите са длъжни да са на работните си места по време на стачните действия и работодателят не може да ги отстранява или подменя с други служители, с цел да предотврати или преустанови стачката. Болшинството от определените за заместници нямат правоспособност за дейността „ръководител-движение", защото не са положили необходимите изпити за правоспособност. Това поведение на генералния директор Ламбрев излага на риск живота на пътниците и целостта на товарите на БДЖ. Налице е очевиден опит за заобикаляне на разпоредбата на чл. 20 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС), която забранява лок аут по време на стачка", се посочва в съобщението, изпратено от пресцентъра на КНСБ.

Стачният комитет призовава още Ламбрев да преустанови да издава незаконосъобразни устни разпореждания и да спазва арбитражното решение за НКЖИ на Националния институт за помирение и арбитраж.

До 23 ноември 676 служители са приели предложението на ръководството на БДЖ за доброволно напускане. Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност. Освобождаването от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда е една от допълнителните мерки, които ръководството на "Холдинг БДЖ" ЕАД предприе за ускоряване на реформите в дружеството. Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23 - 24 млн. лв. годишно.