Балчиклии искат да влизат безплатно в Ботаническата градина, СУ ги отряза
Балчиклии искат да влизат безплатно в Ботаническата градина, СУ ги отряза / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Балчиклии искат да влизат безплатно в Ботаническата градина, СУ ги "отряза"
52823
Балчиклии искат да влизат безплатно в Ботаническата градина, СУ ги "отряза"
  • Балчиклии искат да влизат безплатно в Ботаническата градина, СУ ги "отряза"

Жителите на Балчик заплашват с протести, ако не им бъде осигурен безплатен достъп до ботаническата градина в града. От общинския съвет в града изпратиха декларация до президента, премиера, министъра на културата и ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с искане таксата от 10 лева за вход в архитектурно-парковия комплекс да отпадне за местните. Те дават срок до 10 май на Софийския университет да уважи желанието им, в противен случай те плашат с блокиране на изходите на града.

От Университетски ботанически градини обясниха пред Дарик, че това няма да се случи.

В декларацията си общинските съветници припомнят дългогодишните търкания със Софийския университет и се заканват, че ще направят възможното, за да ограничат достъпа на служителите на Алма Матер и техните гости да посещават своята собственост.

Пред Дарик общинският съветник от Балчик Виктор Лучиянов заяви, че не е проява на двоен стандарт балчиклии да не посещават обекта безплатно, като нарече ботаническата градина "печатница за пари".

От своя страна директорът на Университетски ботанически градини Красимир Косев отговори, че премахването на таксата само за жителите на Балчик е противоконституционно и определи кмета на Балчик Николай Ангелов и общинските съветници като "лъжци". Той попита как могат да бъдат различени гражданите на Балчик от останалите. "Това не е законно, кметът иска да ни принуди да извършим незаконни действия", подчерта Косев.

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев изпрати писмо до кмета на община Балчик, в което се казва, че правото на Софийския университет да получава приходи от имота, който е публична-държавна собственост, е законово регламентирано и няма правно основание за освобождаването на определена категория лица от заплащането на входни билети. Фактът, че Университетската ботаническа градина е на територията на община Балчик не е достатъчно основание гражданите на града да я посещават безплатно, тъй като това би означавало гражданите на София да имат претенции за безплатно посещение на зоопарка, на всички музеи и театри в столицата, пише в писмото проф. Илчев.

Ботаническата градина в Балчик беше върната на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с решение на Министерски съвет от 06.04.2011 г.