Автошествие срещу скъпите горива
Автошествие срещу скъпите горива / снимкa: Sofia Photo Agency

Над сто автомобилни шофьори и около двайсетина мотористи протестираха в София срещу високите акцизи на горивата. Те се събраха с колите и моторите си пред храм-паметника „Александър Невски", след което проведоха шествие из града с включени клаксони и развети национални знамена. Полицията осигури ескорт с няколко пилотни коли, за да не се затруднява движението по улиците. Шофьорският митинг с настояване за държавна намеса за регулиране на цените е организиран спонтанно, след призиви в различни интернет форуми, казаха пред Дарик участници в протеста.

Водачите изразиха надежда, че държавата ще се намеси и дори с малко, но ще намали цените на горивата. Според шофьорите себестойността на горивото в България е по-висока отколкото в много европейски държави въпреки ценовите рекорди на петрола в световен мащаб. Своите искания те ще изложат в специална подписка до компетентните институции, като до момента в нея са се разписали над 1000 души.

На въпрос как ще обяснят парадокса, че хем горивата са скъпи, хем никой не се решава да остави колата си и продължава да кара с пълен резервоар, шофорите отвърнаха, че в динамичния свят, в който живеем автомобилът е необходимост, от която не можеш да се лишиш.