Автопоход „Против промените в Закона за закрила на детето“ в София

/ БГНЕС
Автопоход под надслов "Против промените в Закона за закрила на детето" ще се проведе днес в София. Той се организира от националната група "Не на Стратегията за детето 2019-2030 г." и ще блокира за два часа движението в локалното платно на булевард „Цариградско шосе“, в посока Орлов мост. Протестиращите искат да изразят подкрепата си за представителите на националната група, които ще се срещнат с депутати във връзка с неприемливите за тях промени, които по думите им обхващат 27 закона.
 
От групата  "Не на Стратегията за детето 2019-2030 г." припомнят, че не са съгласни неправителствени организации да предоставят социални услуги и телефонната лини за деца в риск да се обслужва от Асоциация "Анимус". Според тях чуждото финансиране на повечето такива организации прави страната ни пряко зависима от небългарски интереси и подкопава суверенитета на България.
 
Протестиращите се противопоставят и на термините „риск от увреждане“, „риск от изоставяне“, „емоционално насилие“ и „бедност“ като довод за отнемане на дете. От групата твърдят, че има направени промени в 27 закона, свързани с правата на децата, и настояват за отмяната им.
 
Посочват също, че не желаят детско правосъдие и отнемане на деца по несъстоятелни доводи или поради бедност.
 
Автошествието ще започне от локалното платно пред Интер Експо център малко след 10 часа и ще се придвижи до Народното събрание.
 
Пред парламента протестиращите ще проведат митинг с обикаляне около сградата, а колите ще бъдат паркирани при храма "Александър Невски".