автомобилна администрация
автомобилна администрация / пресцентър, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Протест на работещите в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИА „АА“) , ще се проведе тази събота от 12:30 ч. в София, на ъгъла на ул. Гурко и ул. Дякон Игнатий, предаде БГНЕС.

Работещите в ИА „Автомобилна администрация“ заявяват, че са категорично против планираното установяване на Сумирано изчисляване на работното време в Агенцията – поради следните причини: Сумираното изчисляване е ясно отречено от Европейската комисия с Директива 2003/88/ЕО за работното време – с която е даден краен срок до 2011 г. всички страни-членки да прекратят тази убийствена за работещите практика. Българското законодателство продължава да е в нарушение на европейското – въпреки многократните сигнали за това от съответни европейски органи. От ИА „АА“ заявяват, че за горното те предприемат действия за стартиране на наказателна процедура от ЕК срещу България.

Според работещите в агенцията Сумираното изчисляване не позволява инспекторите по пътния контрол да продължат работа след края на работното време до завършване на дейностите по конкретен случай, например произшествие на пътя, за да си изпълнят задълженията, които не търпят отлагане, ще трябва да нарушават закона. Те настояват и че въвеждането на сумирано изчисляване е имитация на мерки за обезпечаване безопасността на пътя, тъй като Агенцията няма функции по правилата на движение, с това е ангажирана „Пътна полиция“ и, че Агенцията не разполага с достатъчно персонал на пътя, за да обезпечи денонощен контрол.

От агенцията припомнят, че още през 2005 г. към България е отправено предприсъединително изискване да осигури поне 500 бр. инспектори, заети само с пътен контрол и коментират, че това не се изпълнява и до днес: „По документи“ сме 102 бр. инспектори, но половината от нас са натоварени със съвсем други дейности, а не с пътен контрол.“, заявяват още от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.
БГНЕС