Атанасова отказа рецепта за министерско дълголетие от Константинов
Атанасова отказа рецепта за министерско дълголетие от Константинов / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Атанасова отказа рецепта за министерско дълголетие от Константинов
51590
Атанасова отказа рецепта за министерско дълголетие от Константинов
  • Атанасова отказа рецепта за министерско дълголетие от Константинов

Още на следващото правителствено заседание новият здравен министър Десислава Атанасова ще предложи отпадането на тавана при отпускането на средства за лечение на деца в чужбина. Това заяви самата тя при пристигането си в сградата на Министерство на здравеопазването. Сегашният лимит е в рамките на 180 000 лева за всяко болно дете.

Атанасова беше посрещната от вече бившия министър Стефан Константинов. Тя посочи, че ще направи личностни промени във ведомството, но за сега двамата заместник-министри оставали на постовете си.

Десислава Атанасова не прие дадената й от д-р Константинов рецепта за министерско дълголетие. Константинов й препоръча „да не опитва големи реформи в здравеопазването, да не гледа в канчето на фармацевтичния бизнес, ако не пие от него, и на големите хора да казва „да”. „Атанасова може да разчита на мен в работатa. На душата ми бяха електронното здравеопазване и регистрите, които направихме. Ако реши - винаги съм на разположение”, каза още Константинов.

Десислава Атанасова заяви, че в рамките на оставащата година и три месеца до края на мандата на правителството, ще заложи на редица спешни мерки за решаване проблемите в здравеопазването. „Първо ще започна от лекарствената политика, имам идеи за промяна в подзаконовата нормативна уредба и малка промяна в Закона за осигуряването и Закона за лекарствените продукти. Аз смятам да обърна сериозно внимание на финансиране, материална база и защита на работещите в Спешна помощ, и да обърна внимание на следдипломното обучение и квалификация”, обясни Атанасова.

Атанасова да не опитва големи реформи в здравеопазването, да не гледа в канчето на фармацевтичния бизнес, ако не пие от него, и на големите хора да казва „да”

- Стефан Константинов

„В голяма част от моите идеи има приемственост с тези на бившия министър д-р Константинов, но партия ГЕРБ си даде сметка, че за три години нямаше сериозни промени в здравеопазването и именно затова партията заложи на човек от ГЕРБ”, коментира новият министър. Запитана дали времето за изпълнение на намеренията й ще бъде достатъчно, Атанасова посочи, че те са краткосрочни и дългосрочни, като дългосрочните ще ги предложи за обсъждане на съсловието, пациентите и на всички парламентарни групи.

Новият здравен министър обеща да работи и за бързата промяна на модела за финансиране на лечебните заведения, а именно преминаването от клинични пътеки към така наречените диагностично-свързани групи.

Атанасова отказа рецепта за министерско дълголетие от Константинов
netinfo