/ ThinkStock/Getty Images
„Асоциация Анимус”: Много трудно се доказва нарушаване на ограничителна заповед
98415
„Асоциация Анимус”: Много трудно се доказва нарушаване на ограничителна заповед
  • „Асоциация Анимус”: Много трудно се доказва нарушаване на ограничителна заповед
Полицията да може да задържа извършителя на домашно насилие още при първото посегателство срещу неговата жертва. Това е една от нужните законодателни промени според Фондация „Асоциация Анимус”. Психотерапевтът Катя Кръстанова обясни, че в момента полицията може да задържи извършителя чак след като е нарушил ограничителната си заповед. Кръстанова допълни и че подобно нарушение се доказва много трудно.

От ГЕРБ предлагат законодателни промени за по-ефективна защита на жертви на домашно насилие
 
Според клиничния психолог и психотерапевт от Фондация „Асоциация Анимус” Катя Кръстанова един от основните проблеми на борбата с домашното насилие е лошата комуникация между институциите. Въпреки това психологът коментира, че има нужда от промени в Закона за домашно насилие.
 
"Има един голям проблем в момента - че полицейските служители по Закона за защита от домашно насилие не могат да задържат извършителя при първичен инцидент. Трябва да има нарушаване на ограничителна заповед, за да го задържат. Те в момента могат да задържат извършителя на домашно насилие, когато отидат на място, по закона за МВР, ако той възрази на устно разпореждане на полицейския служител, иначе не могат. Това е нещо, което би трябвало да може да се промени - веднага да може да бъде задържан при първи инцидент, защото това има респектиращ ефект върху насилника и веднага гарантира безопасност на жертвата", обясни Кръстанова.

НПО-та поискаха спешни мерки за защита на жените от насилие
 
По думите й в момента е много трудно да бъде доказано нарушаване на издадена ограничителна заповед: "Това е много голям проблем за полицейските служители, защото те трябва да съберат данни за нарушаването. Нали си представяте, в момента насилникът няма възможност да доближава жертвата на 50 метра. Но той я доближава, заплашва я, след което изчезва. Дори тя да се обади на момента, когато дойде патрулна полиция, той вече не е там, а няма и свидетели, които да потвърдят това. И всъщност този човек може да продължи да притеснява жертвата без да има никакви последствия".

КС: Истанбулската конвенция противоречи на Българската конституция
 
Кръстанова обясни и че в момента в работна група за изготвяне на Закона за социални услуги се обсъждат именно въвеждането на нови такива, а и как те да станат по-ефективни.