/ ThinkStock/Getty Images
Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи законодателни промени през есента в Наказателния кодекс и в Закона за домашното насилие, които да гарантират по-ефективна защита на жертвите на този вид престъпления.

НПО-та поискаха спешни мерки за защита на жените от насилие

За първи път ще се инкриминират психическото насилие и насаждането на страх,
съобщи във Варна председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. Целта е да има превенция на такъв вид посегателства, както и адекватни наказания за насилниците, подчерта той.

Проект за джендър балансиран модел в училище - ще бъде ли одобрен?

При доказване на преки последствия върху жертвата след психически тормоз, предложеното наказание е до една година затвор или пробация, обясни народният представител от ГЕРБ Таня Петрова. При домашно насилие по хулигански или расистки подбуди се предвижда лишаване от свобода до 5 години.

КС: Истанбулската конвенция противоречи на Българската конституция

Кирилов посочи, че е нужно и по-ефективно взаимодействие с полицията, както и развиване на мрежата от помощни центрове за жертви на домашно насилие. Предвижда се пострадалите да бъдат отделени от насилниците докато тече производството.

Държавата забрани говоренето по темата за домашното насилие

Макар че Конституционният съд излезе със становище, че Истанбулската конвенция противоречи на текстове от Конституцията, от ГЕРБ ще продължат да работят в посока прилагане на тези механизми, добави Кирилов.