Един от лидерите на телефонните измамници е арестуван след разследване на NOVA. Репортер на медията влязъл под прикритие в една от схемите за телефонни измами.
Всеки ден десетки българи стават жертва на ало измамите. Само за последните 5 години измамниците са изкарали повече от 20 милиона лева. 80% от тези случаи остават неразкрити.
Зрител на NOVA разказвал пред медията, че телефонни измамници искали да го направят муле - човекът, който се среща с жертвите и прибира парите. Репортерът Тина Ивайлова решила да влезе в схемата на измамниците.

Телефонни измами се извършват и от затвора

Точно като зрителя, подставено лице на медията пуснало обява, че си търси работа. И няколко часа по-късно си намира работа при телефонен измамник, който в началото се представя за търговец на зеленчуци. Търси „много точен, сериозен, най-вече коректен човек”.

България предаде на Гърция седем души, замесени в телефонни измами

И обяснява, че работата се състои в следното: за да избегне много патенти и данъци, му трябва „сериозен и коректен човек”, който да прибира парите му от клиенти от почти цяла България.
„Трябва ми нещо като шофьор да пътува из цяла България. Да го пратя на адрес, да ми вземе парите и да ми ги предостави в офиса в Русе”, заявява измамникът. Обещава 10% от парите на мулето.


Психолози обясняват защо ало-измамниците успяват да омагьосат жертвите си

Четири дни по-късно подставеното лице вече е изпратено на адрес. С него има разследващ полицай.
„Стой малко настрани от къщата. Ще му кажа да излезе с чантичката с парите и къде ти е удобно да ги остави”, дава наставленията си измамникът.

В последния момент човекът, когото се опитвали да измамят, се отказва да остави парите. Затова и поставеното лице си тръгва. За да се върне малко по-късно и да се срещне официално с измамения дядо Петър. Обяснили му, че съдейства на полицията за залавяне на опасни престъпници.

Все по-често отчитат случаи на рецидив при ало-измамите

Няколко дни по-късно разследването на NOVA дава резултат. Следва акция на полицията с двама ранени и един задържан.

Телефонен измамник влиза в затвора за година

За човека, който бил задържан по време на това разследване, прокуратурата казва, че е лидер на телефонни измамници. Преди да стигнат до него обаче се наложило и репортерът да влезе в ролята на куриер. Наложило се и да прибере парите от една от жертвите на измамниците.
nova.bg