/ ThinkStock/Getty Images
Телефонни измами се извършват дори и от затвора, каза пред БНТ Златка Падинкова, която оглавява специалното звено за разследване на ало измами към Националната полиция. Тази година измамите са по-малко в сравнение с миналата, но опитите са много, добави Падинкова.

Самостоятелният сектор в полицията ще разследва измамите с акцент телефонни измами. Това позволява по-голям ресурс в разследване на този вид измами и надграждане на постигнатото. "Измамниците се усъвършенстват и жертвите стават повече", каза Падинкова. И допълни, че се наблюдават много рецидиви.
 
Мошеници лъжат пенсионери с награда от МВР-министъра

"Имаме и все повече случаи на рецидиви, един, който е бил жертва, става два или три пъти жертва. Напоследък особено актуален сценарий е заплаха от страна на измамниците, както и за катастрофи, искане на пари заради пострадали роднини и близки. Наблюдава се и липса на пряк контакт между измамниците и жертвата, много често парите се изхвърлят през прозореца, или се оставят някъде", обяснява Падинкова.

Все по-често отчитат случаи на рецидив при ало-измамите

Най-младите измамени са деца. Обикновено в тези случаи говорят за пострадали родители, каза Падинкова.

Наказаха телефонен измамник, убеждавал жени да помагат на „полицаи“ и „дознатели“

Падинкова посъветва при обаждане за парични средства веднага да имаме сигнал, че вероятно става дума за ало измама. Тя открои, че нарушителите основно действат в Северна България - Плевенска област, Великотърновско и Русе. Ало измамниците действат и от Румъния. Има и случаи на измами от България към Гърция и става дума за големи суми.

Подобни престъпления се доказват трудно.

Телефонен измамник влиза в затвора за година

"Задържани са 32 души тази година, има и 10 задържани през предходни години. Някои нарушители са осъдени на затвор под една година или условно.Обаче е много трудно доказването на нарушението при този вид престъпна дейност. Използваните устройства и сим карти се унищожават почти веднага", казва Падинкова.

Психолози обясняват защо ало-измамниците успяват да омагьосат жертвите си

"Има и случаи на измами от затвора, успяват и сумите да си получат", добави тя. Най-голямата сума, открадната чрез телефонна измама тази година, е 100 000 лева.