АЯР: Няма изтичане на радиация при инцидента в словенската АЕЦ
АЯР: Няма изтичане на радиация при инцидента в словенската АЕЦ / снимка: БГНЕС

Няма изтичане на радиоактивност при снощния инцидент в словенската атомна електроцентрала в Кръшко, категорични са от българската Агенция за ядрено регулиране. От там обясниха, че събитието се определя като свързано с безопасността, но без проблем за нея.

Инцидентът е възникнал вчера в 15.00 часа българско време, обясни заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. Сутринта българският регулатор е бил уведомен, че в Кръшко има малак теч в единия реактор заради скъсване на тръба.

Системата на ЕС за ранно предупреждение при аварийни събития е определила нулево ниво на аварийност, без опасност за здравето на хората.

Българската система за мониторинг не се е задействала, тъй като не сме получили информация за опасност от ЕС, обясни главният секретар на регулатора ни Николай Влахов. АЕЦ „Кръшко” е била спряна по нормален път в около 20.00 часа българско време.

Според експертите ни проблемът е възникнал заради лошата комуникация между словенския регулатор и европейската система за предупреждение.

По думите на Лъчезар Костов първото съобщение на словенците през нощта е съдържало думата „опасност”. В последствие се установява, че такава няма.

Подобни инциденти се случват между 10 и 60 пъти годишно във всеки атомен реактор, подчерта Костов.

АЕЦ „Кръшко” се намира на около 600 километра от северната българска граница и е едната от трите централи в непосредствена близост до страната ни.