Аню Ангелов: В много гарнизони дисциплината е под всякаква критика
Аню Ангелов: В много гарнизони дисциплината е под всякаква критика / снимкa: Sofia Photo Agency

490 щата ще бъдат съкратени в администрацията на Министерството на отбраната, съобщи във Велико Търново военният министър Аню Ангелов. Постановлението на Министерски съвет за новия устройствен правилник на Министерството на отбраната ще бъде гласувано на 25 март, уточни министърът.

Така общият числен състав на военното ведомство ще стане 980 души. Новият устройствен правилник ще влезе в сила 45 дни от неговото обнародване. До 20 април работна група трябва да представи на военния министър структурата на висшите командни звена, където ще има съкращения.

Има политически указания съставите на ръководния щаба на Военно-въздушните сили и Военно-морските сили да не надвишава 2 процента от подчинения личен състав, а за сухопътните войски - да не надвишава 1,5 процента, уточни военният министър. При подбора за съкращенията ще се имат предвид военните в пенсионна и предпенсионна възраст, ще се отчитат под внимание и атестациите на военнослужещите, направени през 2009 година.

В момента се подготвя закон за Военната полиция, който трябва да влезе в сила от 1 януари 2011 година, каза Аню Ангелов.

Сега няма структура в Българската армия, която да поддържа дисциплината в гарнизона и да осигурява охрана на обектите му. В много гарнизони на страната дисциплината е под всякаква критика, а униформата не се носи така, както трябва, каза ген. Ангелов. Затова ще създадем формирование Военна полиция, каквато възможност дава новият Закон за отбраната. Освен преките си задължения, военните полицаи ще изпълняват и допълнителни задачи съвместно с националната или общинска полиция, както е навсякъде по света, допълни ген. Ангелов. Той съобщи още, че до средата на следващата година трябва да бъде готов и Законът за резерва.