Аню Ангелов прекратява договора с Берета Трейдинг за утилизация до дни
Аню Ангелов прекратява договора с Берета Трейдинг за утилизация до дни / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Аню Ангелов прекратява договора с "Берета Трейдинг" за утилизация до дни
54525
Аню Ангелов прекратява договора с "Берета Трейдинг" за утилизация до дни
  • Аню Ангелов прекратява договора с "Берета Трейдинг" за утилизация до дни

Договорът за обезвреждане на боеприпаси с фирмата "Берета Трейдинг" ще бъде прекратен още тази седмица, съобщи военният министър Аню Ангелов.

Основание за прекратяването ще бъде, че фирмата няма физическа възможност да продължи изпълнението му, обясни министър Ангелов. По думите му, голяма част от договора не е изпълнена, което дава право на министерството да си върне авансово дадените на фирмата средства от банковата гаранция.

Военният министър припомни, че във взривения край Петолъчката склад са извършвани манипулации с боеприпасите, които не са били предвидени в техническата спецификация за обезвреждането им.

В договора с "Берета Трейдинг" са записани два начина, по които трябва да се обезвреждат боеприпасите, давани от военното министерство - първият е чрез контролирано изгаряне, а вторият - чрез взривяване. Боеприпасите и бойните части не могат да се разглобяват, нито да се извършват различни манипулации с тях от работниците, обясни министър Аню Ангелов.

Военният министър заяви, че за своя труд по обезопасяване на района края Петолъчката служителите на министерството ще получат допълнителни средства чрез междуведомствената комисия за справяне с бедствия. Има възможност за завеждане на иск към фирмата-изпълнител, допълни Ангелов, и посочи, че според договора фирмата носи пълната отговорност за щети на министерството на отбраната и на трети лица, от приемането на боеприпасите до сдаването на остатъчните продукти от обезвреждането им.