/ пресцентър, КПКОНПИ
Антикорупционната комисия проверява сигнали във връзка с декларациите за несъвместимост на лицата, които заемат висши публични длъжности.

Вече е образувано производство за проверка на евентуална несъвместимост при назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ с указ № 182/27.07.2021 г. на президента на Републиката.

Поводът за това е постъпил сигнал от председателя на СЕМ, според който, към датата на издаване на указа г-жа Момчилова е била едноличен собственик на капитала на „ПЛАН ЦЕ“ ЕООД, което е в противоречие с изричните забрани на Закона за радиото и телевизията.

В хода на проверката се изискват документи от Търговския регистър, а също така и от СЕМ.

От Администрацията на Президента е изискана и декларацията на Соня Момчилова, подадена при назначаването й. Съгласно чл. 28 от Закона за радиото и телевизията, преди встъпване в длъжност членовете на Съвета подписват такава декларация, в която потвърждават, че отговарят на изискванията на закона.

Ако сигналът е основателен и към момента на издаване на указа г-жа Момчилова е била собственик на капитала на търговско дружество, правомощие на Комисията е да установи с решение тази несъвместимост и да изпрати решението на органа по назначаването й за предприемане на съответни действия.