Ангел Марин се срещна с министъра на външните работи на Китай в София
Ангел Марин се срещна с министъра на външните работи на Китай в София / снимкa: БГНЕС

Вицепрезидентът Ангел Марин проведе среща с министъра на външните работи на Китай Ян Цзечъ, предаде пресслужбата на държавния глава. По време на продължилия близо час разговор са били обсъдени въпроси от двустранните отношения между България и Китайската народна република.

Двамата събеседници са отбелязали традиционните връзки на приятелство между двете страни, както и протичащия през годините интензивен политически диалог на всички равнища. Коментирани са били възможностите за още по-активно сътрудничество в икономическата област, особено в сферата на взаимните инвестиции и на търговския обмен.

Вицепрезидентът Ангел Марин е потвърдил последователната и принципна политика на България за един Китай. По време на срещата е било припомнено, че България е втората страна в света, признала Китай след обявяване на независимостта й. Коментиран е бил фактът, че през следващата година се навършват 60 години от установяване на дипломатическите отношения между двете страни. Според Ангел Марин и Ян Цзечъ тази годишнина е още една добра възможност за задълбочаване на връзките между България и Китай.

Ангел Марин е поздравил гостите с отличната организация на олимпийските игри. Според него Олимпиадата в Пекин се е превърнала не само в изключително международно събитие, но е отправила и значими послания към всички хора на планетата. Българският вицепрезидент е пожелал успех на Китай и при провеждането на международното изложение Експо 2010 в Шанхай.

Външният министър на Китай Ян Цзечъ е отправил покана към вицепрезидента Марин за посещение в Китай. Ян Цзечъ е изразил благодарност към българския вицепрезидент за приятелските му чувства към неговата страна и народ. Китайският външен министър е определил изразената съпричастност и оказаната помощ от нашата страна след разрушителното земетресение в провинция Съчуан.