Ало-измамници се изхитриха, представят се за полицейски шефове
Ало-измамници се изхитриха, представят се за полицейски шефове / screenshot/vbox7

Телефонни измамници вече се представят за полицейски шефове и известни адвокати. Последният случай е от Бургас.

Престъпниците се обадили на шефа на хотел в Бургас и поискали огромна сума пари.

"Обади ми се човек, който се представи за заместник на началника на РДВР-Бургас. Попита ме мога ли да осигуря преводач от английски. Казах, че мога, а той разказа, че има катастрофирал богат английски бизнесмен, който е придружаван от известна българска манекенка", разказа пред NOVA Георги Мицов.

Как да се предпазим и да реагираме при телефонните измами

Хотелиерът се съгласява да изпрати преводач, за да помогне на мъжа, представил се като служител на реда. Следва нова молба. "Попита може ли преводачът, като дойде, да носи някакви дребни пари, за да купим някакво кафе или нещо дребно за човека, докато дойде адвокат Марин Марковски. Казах добре, "Момчето ще носи 50 лева", спомня си Мицов.

По време на този разговор той не подозира нищо. Мицов разбира, че става дума за измама, когато от колегата, изпратен уж да помогне, са поискани пари. По думите на измамника сумата трябвала на чужденеца, защото в момента нямал налични, но по-късно щял да възстанови парите. Поискани са 6000 евро.

Тормозът от ало-измамниците влошава здравето на възрастните хора

Адвокат Марин Марковски пък призна, че не за първи път името му се забърква в измама. "Това е непрестанно от година насам. Веднъж един главен прокурор ме спря в коридора и каза, че съм поискал 6000 лева от майка му, за да бъде освободен брат му", обясни той.

"Никога нашата кантора не взима клиенти по телефона, никога не иска пари по телефона, нямаме практиката да организираме каквато и да е работа по телефона, с клиента се срещаме лично", добави той.

Хванаха двама от най-големите телефонни измамници в страната

От полицията в Бургас не пожелаха да коментират този вид телефонни измами, в които е замесено името на техен началник, защото нямали подобни сигнали и жалби.

Източник: nova.bg